Strony

wtorek, 31 maja 2016

Pancake czyli naleśniki amerykańskie


Pyszne, grube naleśniki ułożone jeden na drugim czyli pankejki to super pomysł na niedzielne śniadanie czy też sycącą kolację dla całej rodziny. U mnie podane tradycyjnie z syropem klonowym, który dostałam już dawnooo temu, od przyjaciela który przywiózł mi go aż z Kanady! Syrop ten można bez problemu znaleźć również u nas w Polsce. Ten złocisty syrop, którym polewamy naleśniki wsiąka w nie i sprawia, że są one mokre i bardzo słodkie :)  Naleśniki można również podać z tradycyjnym polskim dżemem (są tak samo pyszne). Do tego szklanka mleka i jest idealnie.
Stopień trudności wykonania: łatwy 


Przepis na Pancake:



Naleśniki amerykańskie


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 jaja
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
Masło roztopić i przestudzić. Pozostałe składniki umieścić w jednej misce i zmiksować na gładką masę, następnie dodać przestudzone masło. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki (wylewane małą chochelką) bez dodatku oleju. Naleśniki będą rozpływały się na boki po wylaniu a po przewróceniu na drugą stronę delikatnie urosną. Należy cały czas kontrolować smażenie naleśników, bo bardzo szybko się przypalają. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz