Strony

sobota, 11 lutego 2017

Raffaello na krakersach


Wersja raffaello jakiej jeszcze nie znaliście. Bardzo słodką masę kokosową przełamuje smak słonych krakersów. Myślicie, że krakersy nie pasują do kokosu? Wyprowadzam Was z błędu! Połączenie genialne, każdy kawałek rozpływa się w ustach tworząc idealny kęs. Raffaello to ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu, polecam początkującym cukiernikom. Dla mistrzów cukiernictwa nie sprawi żadnych trudności lecz jedynie miłe zaskoczenie :) Ciasto idealne, kiedy chcemy zachwycić gości ale w sobotę pragniemy odpocząć, zamiast krzątać się cały dzień w kuchni. Chwila, moment i jest słodki dodatek do kawy lub słodka przekąska na przyjęcie.
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasto:


Raffaello na krakersach

Masa kokosowa:
  • Litr mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier waniliowy
Pół litra mleka, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnku z grubym dnem i postawić na ogniu mieszając do rozpuszczenia cukrów. W pozostałej części rozmieszać obie mąki. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać mleko z mąkami mieszając od tego momentu cały czas aż do zagotowania. Ugotowany budyń studzimy.
  • 500 g masła (ewentualnie dobrej jakości margaryny) 
  • 200 g wiórków kokosowych
Masło rozkręcić na gładką masę następnie porcjami dodajemy zimny budyń. Do gotowej masy dodajemy wiórki kokosowe i łączymy.
  • 2 duże paczki krakersów
  • ok. 150-200 g płatków migdałowych
Ułożenie:
Najlepiej złożyć ciasto w blaszce do pieczenia.
Krakersy, masa (4 takie warstwy) kończymy warstwą masy. Płatki migdałowe prażymy delikatnie na patelni, chłodzimy i posypujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz