Tłusty czwartek już za tydzień, więc namawiam Was na domowe przysmaki. Dziś mam dla Was przepis na faworki, na które w moim rodzinnym regionie mówi się chrusty. Te pyszne "ciasteczka" smażone na głębokim oleju rzeczywiście przypominają chrust :) Mi osobiście przypominają również dzieciństwo, bo mama często smażyła je na tłusty czwartek. Przepis, z którego skorzystałam zawiera nietypowy dla tego rodzaju wypieków składnik - serek mascarpone. Dzięki takiemu dodatkowi faworki są wyjątkowo delikatne i rozpływają się w ustach. Wyjątkowo prosty przepis, przekonajcie się sami!
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na faworki:
Faworki
Ciasto:- 300 g mąki tortowej
- 250 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 1 łyżka wódki (podczas smażenia tłuszcz nie wsiąknie w ciasto)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia (około 1 l)
Mąkę przesiej na stolnicę. W mąkę wbij żółtka, a następnie dodaj serek mascarpone oraz resztę składników. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto bij wałkiem, w ten sposób wtłoczysz powietrze do ciasta i podczas smażenia faworki staną się wypukłe. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki, a następnie podziel na 4 części. Każdą część rozwałkowuj osobno bardzo cieniutko, potnij w paski wzdłuż, a później w poprzek. Każdy fragment ciasta natnij na środku, a następnie przełóż jeden koniec przez środek. Gotowe faworki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładaj faworki na ręcznik papierowy. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz