Tort z nutą kokosu i przepysznym kremem lemon curd to jeden z moich ulubionych smaków. Za co go lubię? Za kwaśny smak cytrynowego kremu i puszystą, kokosową śmietankę! Brzmi nieziemsko... a jeszcze lepiej smakuje ;D Torcik udekorowałam bardzo delikatnie: polewa z białej czekolady, rozetki z masy budyniowej i cytrynowe markizy. Posmakuje wszystkim, przekonajcie się sami :).
Stopień trudności wykonania: trudny
Tort cytrynowy z kokosem
Upiecz jasny biszkopt: klik
Biszkopt upiekłam w tortownicy o 26 cm średnicy.
Lemon Curd:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sok wyciśnięty z 3 cytryn (około pół szklanki soku)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 6 łyżek masła
Przygotuj kąpiel wodną, do naczynia wbij jajka oraz żółtka wraz z cukrem, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Naczynie postaw na parze, a następnie dodaj resztę składników: sok z cytryn, skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masło. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. (nie staraj się przyspieszyć procesu bo jajka mogą się ściąć). Gotowy lemon curd powinien być gładki i kremowy. Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce).
Śmietanka:
Cały tort pokryłam i wyrównałam masą budyniową, z której dodatkowo zrobiłam rozetki.
Masa budyniowa:
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu, pamiętając aby dodać dodatkowe 2 łyżki cukru (w sumie 4 łyżki cukru) i jedną łyżkę mąki pszennej. Miękką margarynę rozkręć (ja polecam palmę z murzynkiem - to nie reklama, po prostu moim zdaniem jest dobra i niedroga) i dodaj porcjami po łyżce zimny budyń.
Tak przygotowany tort polałam polewą z białej czekolady (przed polaniem tort musi być mocno schłodzony, aby polewa zastygała spływając).
Polewa z białej czekolady:
Śmietanka:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki wiórków kokosowych
Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i połącz. Dodaj do masy cukier, wiórki i wymieszaj.
Nasącz:
- 3/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Nasącz każdy biszkopt przed położeniem masy.
Składanie tortu:
Biszkopt podziel na 3 części i ułóż w następującej kolejności: biszkopt, połowa lemon curdu, połowa masy śmietanowej, biszkopt, druga połowa lemon curdu, druga połowa masy śmietanowej, biszkopt.
Masa budyniowa:
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu, pamiętając aby dodać dodatkowe 2 łyżki cukru (w sumie 4 łyżki cukru) i jedną łyżkę mąki pszennej. Miękką margarynę rozkręć (ja polecam palmę z murzynkiem - to nie reklama, po prostu moim zdaniem jest dobra i niedroga) i dodaj porcjami po łyżce zimny budyń.
Tak przygotowany tort polałam polewą z białej czekolady (przed polaniem tort musi być mocno schłodzony, aby polewa zastygała spływając).
Polewa z białej czekolady:
- 50 ml śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
Śmietankę podgrzej, wrzuć połamaną białą czekoladę i mieszaj do połączenia składników na gładką, gęstą masę. Następnie przestudź i łyżeczką polewaj tort w taki sposób, aby polewa spływała, a następnie polej wierzch tortu.
Na torcie zrób rozetki z pozostałej masy budyniowej. Między rozetki włóż markizy cytrynowe, albo inne dowolne ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz