czwartek, 29 sierpnia 2019

Tort cytrynowy z kokosem


Tort z nutą kokosu i przepysznym kremem lemon curd to jeden z moich ulubionych smaków. Za co go lubię? Za kwaśny smak cytrynowego kremu i  puszystą, kokosową śmietankę! Brzmi nieziemsko... a jeszcze lepiej smakuje ;D Torcik udekorowałam bardzo delikatnie: polewa z białej czekolady, rozetki z masy budyniowej i cytrynowe markizy. Posmakuje wszystkim, przekonajcie się sami :).
Stopień trudności wykonania: trudny


Tort cytrynowy z kokosem

Upiecz jasny biszkopt: klik 
Biszkopt upiekłam w tortownicy o 26 cm średnicy.

Lemon Curd:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn (około pół szklanki soku)
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 6 łyżek masła
Przygotuj kąpiel wodną, do naczynia wbij jajka oraz żółtka wraz z cukrem, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Naczynie postaw na parze, a następnie dodaj resztę składników: sok z cytryn, skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masło. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. (nie staraj się przyspieszyć procesu bo jajka mogą się ściąć). Gotowy lemon curd powinien być gładki i kremowy. Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). 

Śmietanka:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i połącz. Dodaj do masy cukier, wiórki i wymieszaj. 

Nasącz:
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
Nasącz każdy biszkopt przed położeniem masy.

Składanie tortu:
Biszkopt podziel na 3 części i ułóż w następującej kolejności: biszkopt, połowa lemon curdu, połowa masy śmietanowej, biszkopt, druga połowa lemon curdu, druga połowa masy śmietanowej, biszkopt.


Cały tort pokryłam i wyrównałam masą budyniową, z której dodatkowo zrobiłam rozetki.

Masa budyniowa:
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu,  pamiętając aby dodać dodatkowe 2 łyżki cukru (w sumie 4 łyżki cukru) i jedną łyżkę mąki pszennej. Miękką margarynę rozkręć (ja polecam palmę z murzynkiem - to nie reklama, po prostu moim zdaniem jest dobra i niedroga) i dodaj porcjami po łyżce zimny budyń.

Tak przygotowany tort polałam polewą z białej czekolady (przed polaniem tort musi być mocno schłodzony, aby polewa zastygała spływając).

Polewa z białej czekolady:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
Śmietankę podgrzej, wrzuć połamaną białą czekoladę i mieszaj do połączenia składników na gładką, gęstą masę. Następnie przestudź i łyżeczką polewaj tort w taki sposób, aby polewa spływała, a następnie polej wierzch tortu. 
Na torcie zrób rozetki z pozostałej masy budyniowej. Między rozetki włóż markizy cytrynowe, albo inne dowolne ciasteczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz