Babeczki piernikowe sprawdzą się na święta dla osób, które szukają szybkiego przepisu na coś słodkiego. Wystarczy pół godziny i babeczki wędrują do piekarnika. Dodatkowo pięknie pachną podczas pieczenia, więc Wasz dom wypełni się cudownym, świątecznym aromatem przyprawy do piernika i pomarańczy. Ja dodatkowo przygotowałam krem cynamonowy do dekoracji ale szybka wersja to po prostu polewa czekoladowa. Babeczki piernikowe są pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu! Bez problemu zdążycie przed świętami.
Przepis na babeczki:
Babeczki piernikowe
- 75 g masła
- 2 małe jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 30-40 ml mleka
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g suszonej żurawiny
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
Porcja na 8 małych lub 6 dużych babeczek.
Masło z cukrem rozetrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajka, po każdym dodaniu rozmieszaj. Sodę dodaj do mleka, wymieszaj i dodaj do ciasta. Dodaj miód oraz otartą skórkę z pomarańczy, rozmieszaj. Do mąki dodaj cynamon i przyprawę do piernika i wymieszaj. Całość dodawaj do ciasta porcjami, następnie dodaj żurawinę, wymieszaj i przełóż do foremek do ok. 3/4 wysokości. Piecz w 160 stopniach 25-30 minut.
Krem cynamonowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- Pół łyżeczki cynamonu
Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder i cynamon. Całość wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia cynamonu.
Babeczki dekoruj kremem przy pomocy szprycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz