poniedziałek, 23 grudnia 2019

Babeczki piernikowe z kremem cynamonowym


Babeczki piernikowe sprawdzą się na święta dla osób, które szukają szybkiego przepisu na coś słodkiego. Wystarczy pół godziny i babeczki wędrują do piekarnika. Dodatkowo pięknie pachną podczas pieczenia, więc Wasz dom wypełni się cudownym, świątecznym aromatem przyprawy do piernika i pomarańczy. Ja dodatkowo przygotowałam krem cynamonowy do dekoracji ale szybka wersja to po prostu polewa czekoladowa. Babeczki piernikowe są pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu! Bez problemu zdążycie przed świętami. 


Przepis na babeczki:



Babeczki piernikowe
  • 75 g masła
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 30-40 ml mleka
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
Porcja na 8 małych lub 6 dużych babeczek.
Masło z cukrem rozetrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajka, po każdym dodaniu rozmieszaj. Sodę dodaj do mleka, wymieszaj i dodaj do ciasta. Dodaj miód oraz otartą skórkę z pomarańczy, rozmieszaj. Do mąki dodaj cynamon i przyprawę do piernika i wymieszaj. Całość dodawaj do ciasta porcjami, następnie dodaj żurawinę, wymieszaj i przełóż do foremek do ok. 3/4 wysokości. Piecz w 160 stopniach 25-30 minut.  

Krem cynamonowy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Pół łyżeczki cynamonu
Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder i cynamon. Całość wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia cynamonu.
Babeczki dekoruj kremem przy pomocy szprycy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz