Pączki z tego przepisu wychodzą obłędne - puszyste, miękkie i słodkie. Najlepsze na karnawał, zwłaszcza z okazji tłustego czwartku. Przepis tradycyjny, bo takie pączki są najlepsze. Czytałam na innych blogach cukierniczych, że nadziewanie pączków przed smażeniem bywa trudne, jednakże zgodnie z "maminym" sposobem nadziałam je właśnie w taki sposób - wyszło całkiem fajnie :). Pączki z tego przepisu możecie również usmażyć puste, a następnie nadziewać szprycą. Pierwszy raz smażyłam pączki i powiem Wam - nic skomplikowanego, w przepisie wszystko krok po kroku opiszę. Myślę, że Wam również nie sprawi to trudności.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na pączki
Pączki
Ciasto drożdżowe:- 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 25 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 40 ml spirytusu (ja dodałam wódki)
Dodatkowo:
- gęsty dżem
- olej do smażenia ( około 1,5l)
Mleko lekko podgrzej (mleko ma być ciepłe, a nie gorące!) Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki wymieszaj. Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po około 15 minutach drożdże powinny się spienić. Pamiętaj, że jeśli drożdże dodasz do zbyt ciepłego mleka to nie urosną! Jeśli drożdże nie urosną wylej je (ciasto nie wyrośnie z takich drożdży) i czynność tę wykonaj jeszcze raz. Mąkę przesiej do dużej miski. Żółtka i jaja razem z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym ubij na prawie białą i gęstą pianę. Masło roztop w garnuszku. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, wymieszaj je drewnianą łyżką, a następnie dodaj ubite żółtka i jaja z cukrem. Następnie wyrabiaj ciasto - ręcznie ok. 15 - 20 minut, natomiast końcówkami miksera do ciasta drożdżowego ok. 10 - 15 minut do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dobrze "odchodziło" od ścianek miski.
Do wyrobionego ciasta dodaj roztopione i ostudzone masło, spirytus (wódkę) oraz szczyptę soli. Wyrób lub zmiksuj ciasto do całkowitego połączenia się składników.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (będzie trwało od 1h do 1,5h).
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, aby je odgazować i przełóż na stolnicę, następnie wyrób je, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkuj i wycinaj koła za pomocą szklanki o dużej średnicy. W każde koło wkładaj dużą łyżeczkę gęstego dżemu. Ciasto połącz ze sobą tak, aby dżem znalazł się w środku. Uformowane pączki połóż na opruszonej mąką stolnicy, nakryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Wlej olej do garnka o dużej średnicy i rozgrzej do 175 stopni. Najlepiej użyć terometru cukierniczego jednak jeśli go nie posiadasz - wrzuć kawałeczek ciasta na olej - jeśli szybko wypłynie i zacznie się smażyć to znaczy, że olej osiągnął odpowiednią temperaturę. Na gorący olej wrzucaj wyrośnięte pączki, smaż po obu stronach do zrumienienia. Usmażone pączki kładź na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu odciekł. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz