Torcik serowy zrobiony na zimno jest idealny na letnie, gorące dni.
Przepis na to ciasto dostałam, ale nie byłabym sobą gdybym paru szczegółów nie zmieniła. To cudo orzeźwia i osładza podniebienie. Owoce w galaretce gaszą pragnienie a warstwa serowa jest bardzo puszysta i rozpływa się w ustach. Po prostu palce lizać :)
Wykonanie jest proste i każdy może znaleźć wersję idealną dla siebie!
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na ciasto:
Tort
serowy
- Margaryna
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki żelatyny
- Pół szklanki przegotowanego mleka
- 2 serki homogenizowane
- 2 łyżki kakao
- Opakowanie biszkoptów
- Opakowanie galaretki
Wykonanie:
Masło, cukier i żółtka utrzeć na
puch.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody, a
następnie dolać do niej mleko (mleko powinno być przegotowane i lekko wystudzone).
Gdy wystygnie wlać do utartej margaryny,
następnie dodać serki i znowu wymieszać. Masę podzielić na 2 części, do jednej
dodać kakao.
Biszkopty ułożyć na tortownicy, wylać masy białą i czarną, na
wierzch wlać tężejącą galaretkę ( rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ).
Układamy owoce.
Wskazówki:
- jak widać na zdjęciu ja nie dodałam do jednej z części kakaa, ale pewnie dlatego, że zapomniałam go kupić, proponuję zrobić jak w przepisie, ciasto ma wtedy dodatkowo kakaowy smak
- wcześniej wspomniałam o tym, że każdy może mieć swoją wersję, wystarczy, że użyjemy innych owoców mogą to być : wiśnie, borówki, truskawki, maliny, jagody... do owoców możemy dobrać galaretkę np. do wiśni- wiśniową, malin-malinową, jagód-o smaku owoców leśnych, można też złamać schemat i pomieszać różne smaki
- jeśli używamy dużej tortownicy lub jeśli zwyczajnie w świecie ktoś lubi duże ilości galaretki można użyć dwóch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz