środa, 14 stycznia 2015

Tort Serowy


Torcik serowy zrobiony na zimno jest idealny na letnie, gorące dni.
Przepis na to ciasto dostałam, ale nie byłabym sobą gdybym paru szczegółów nie zmieniła. To cudo orzeźwia i osładza podniebienie. Owoce w galaretce gaszą pragnienie a warstwa serowa jest bardzo puszysta i rozpływa się w ustach. Po prostu palce lizać :)
Wykonanie jest proste i każdy może znaleźć wersję idealną dla siebie!
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasto:





Tort serowy


  •         Margaryna
  •          2 szklanki cukru pudru
  •          5 żółtek
  •          2-3 łyżki żelatyny
  •          Pół szklanki przegotowanego mleka
  •          2 serki homogenizowane
  •          2 łyżki kakao
  •          Opakowanie biszkoptów
  •        Opakowanie galaretki


Wykonanie:


Masło, cukier i żółtka utrzeć na puch. 
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody, a następnie dolać do niej mleko (mleko powinno być przegotowane i lekko wystudzone). 
Gdy wystygnie wlać do utartej margaryny, następnie dodać serki i znowu wymieszać. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. 
Biszkopty ułożyć na tortownicy, wylać masy białą i czarną, na wierzch wlać tężejącą galaretkę ( rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ). 
Układamy owoce.

Wskazówki:
  • jak widać na zdjęciu ja nie dodałam do jednej z części kakaa, ale pewnie dlatego, że zapomniałam go kupić, proponuję zrobić jak w przepisie, ciasto ma wtedy dodatkowo kakaowy smak
  • wcześniej wspomniałam o tym, że każdy może mieć swoją wersję, wystarczy, że użyjemy innych owoców mogą to być : wiśnie, borówki, truskawki, maliny, jagody... do owoców możemy dobrać galaretkę np. do wiśni- wiśniową, malin-malinową, jagód-o smaku owoców leśnych, można też złamać schemat i pomieszać różne smaki
  • jeśli używamy dużej tortownicy lub jeśli zwyczajnie w świecie ktoś lubi duże ilości galaretki można użyć dwóch 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz