środa, 21 stycznia 2015

Ambasador


Tort z dużą ilością kremu. Nie oznacza to jednak, że jest za słodki. Jest idealny!
Składa się on z warstwy czekoladowej i warstwy waniliowo-brzoskwiniowej. Połączenie tych dwóch smaków to strzał w dziesiątkę. Sprawdza się zawsze i jest dosyć prosty w wykonaniu.
Ambasador jest jednym z moich ulubionych tortów, nie wiem czy bardziej lubię go jeść czy robić. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na tort:





Ambasador

Upiec 2 biszkopty ( z kisielem cytrynowym ) ja mam swój jeden ulubiony przepis na biszkopt- puszysty biszkopt

Masa:
  •          2 margaryny
  •          Półtora szklanki cukru
  •          7 żółtek
  •          3 szklanki mleka
  •          2 budynie waniliowe
  •          2-3 łyżki kakao
  •          Gorzka czekolada
  •          10 dkg rodzynek i orzechów
  •          Puszka brzoskwiń


Ugotować budyń z mleka, żółtek i cukru, ostudzić. 
Rozkręcić masło i dodawać powoli budyń (po łyżce).
Masę podzielić na pół do jednej dodać kakao, rodzynki i pół tabliczki czekolady pokrojonej w kostkę do drugiej brzoskwinie. 
Biszkopty przekroić (każdy na pół) nasączyć sokiem z brzoskwiń (pozostałym w puszce)
Przełożenie: pół biszkoptu, masa ciemna, pół biszkoptu masa ciemna, pół biszkoptu, masa jasna, pół biszkoptu masa jasna, na wierzch zetrzeć czekoladę. 

Wskazówki:
  • Jeżeli ma to być tort typowo na urodziny i chcemy go przyozdobić ( ja często mówię: ''ubrać tort'' a nie przyozdobić :) ) musimy tak ułożyć poszczególne warstwy (według uznania), aby przekładanie zakończyć biszkoptem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz