piątek, 5 maja 2017

Babka gotowana


Babka gotowana jest zupełnie inna niż babki pieczone. Jest bardzo miękka i rozpływa się w ustach a aromat dodany do ciasta doskonale podkreśla jej smak. Babkę gotuje się w specjalnej formie, warto taką formę posiadać, bo taka babeczka to niebo w gębie :) Tak więc gotujcie!
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na babkę:


Babka gotowana

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • aromat cytrynowy
Dodatkowo:
  • czekolada mleczna z orzechami
  • 2 łyżki mleka
Margarynę rozkręcić na puch, dodać cukier i ucierać. Białka oddzielić od żółtek, mąkę pszenną i ziemniaczaną razem wymieszać, dodać proszek do pieczenia i połączyć. Do utartej margaryny z cukrem dodać żółtko a następnie część mącznej mieszanki, dodawać tak składniki aż do ich wyczerpania, na koniec dodać skórkę z cytryny oraz aromat cytrynowy. Białka ubić na sztywną pianę, połowę białek dodać do ciasta ( ciasto będzie dosyć gęste ), dokładnie i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką, dodać resztę białek i niedbale wmieszać. Formę do gotowanej babki (taka forma na babkę, tylko zamykana) wysmarować masłem i opruszyć kaszą manną. Wlać ciasto, zamknąć wieczko. Formę wstawić do dużego garnka z wodą, tak aby woda sięgała do 3/4 wysokości formy, formę w garnku przyłożyć czymś ciężkim np.kamieniem i cały garnek zamknąć szczelnie pokrywką. Babkę gotować około 75-80 minut. Zaraz po ugotowaniu babki otworzyć wieczko i sprawdzić czy nie widać surowego ciasta, jeśli nie ciepłą babkę wyjąć z formy. Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko, umieścić w blaszanej misce bądź garnku nad parą, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę polać tak przygotowaną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz