Keks czyli ciasto "napakowane" bakaliami, wystarczy przygotować ciasto bazowe a później wrzucić wszystko co mamy. Tradycyjna wersja to oczywiście bakalie: orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, suszone morele, i inne suszone lub kandyzowane owoce. Można oczywiście dodać to co jest aktualnie w domu np. migdały, czekoladę. A więc keks możemy przygotować tak jak lubimy najbardziej. Przygotowanie ciasta to około 30 minut, plus czas ,w którym keks spędza w piekarniku i mamy pyszne, mięciutkie ciasto pachnące orzechami.
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na ciasto:
Keks
Ciasto:- 150 g margaryny
- 5 jaj
- 200 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 150 g bakalii (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce, czekolada, migdały)
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pojedynczo żółtka, i po trochę mąki, na zmianę raz żółtko raz mąkę, do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia i dodajemy do ciasta.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą cukru. Delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przelewany do keksówki (podłużna blaszka). Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Całość można polać polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz