niedziela, 2 kwietnia 2017

Keks


Keks czyli ciasto "napakowane" bakaliami, wystarczy przygotować ciasto bazowe a później wrzucić wszystko co mamy. Tradycyjna wersja to oczywiście bakalie: orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, suszone morele, i inne suszone lub kandyzowane owoce. Można oczywiście dodać to co jest aktualnie w domu np. migdały, czekoladę. A więc keks możemy przygotować tak jak lubimy najbardziej. Przygotowanie ciasta to około 30 minut, plus czas ,w którym keks spędza w piekarniku i mamy pyszne, mięciutkie ciasto pachnące orzechami.
Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na ciasto:


Keks

Ciasto:

  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 150 g bakalii (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce, czekolada, migdały)
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pojedynczo żółtka, i po trochę mąki, na zmianę raz żółtko raz mąkę, do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia i dodajemy do ciasta. 
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą cukru. Delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przelewany do keksówki (podłużna blaszka). Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. 

Całość można polać polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz