Rogaliki przygotowałam głównie na bazie zmielonych orzechów włoskich, mąki oraz masła czyli bardzo staromodnie, bardzo niezdrowo i bardzo tucząco. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęciło, bo czasem trzeba sobie pofolgować i zjeść coś tak pysznego. Ja sama staram się w miarę rozsądku "odchudzać" przepisy ale te rogaliki są tak dobre, że musicie ich spróbować z przepisu "nieodchudzonego". Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, gdzie zdjęcia były bardzo złej jakości i w żadnym wypadku "instagramowe" ;D I dobrze! Bo chodzi o smak a nie wygląd :) Te rogaliki to ciasteczka, które zapamiętałam z dzieciństwa, mama piekła nam je na wycieczki a inne dzieciaki wcinały, aż im się uszy trzęsły! Przygotowuje się je szybciutko, jeszcze szybciej zjada ;)
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na rogaliki:
Rogaliki orzechowo - waniliowe
Ciasto:- 280 g mąki pszennej
- 210 g masła
- 100 g orzechów włoskich (zmielonych w blenderze)
- 70 g cukru kryształu
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę masło, zmielone orzechy (na piasek) oraz cukier kryształ. Składniki początkowo posiekaj dużym nożem, aby wstępnie połączyć składniki, następnie zagnieć rękoma (ciepło rąk sprawi że masło rozgrzeje się i dobrze połączy resztę składników) do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia, możesz zostawić na całą noc.
Dodatkowo:
- około 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
Składniki wsypać do młynka i połączyć.
Zmielony cukier waniliowy z pudrem lepiej się połączy i łatwiej będzie obtaczać rogaliki.
Jeśli nie masz młynka po prostu wymieszaj cukry w talerzyku.
Ciasto następnie rozwałkuj, pokrój na małe kwadraty i zwijaj od jednego rogu do przeciwnego w rogaliki (staraj się robić je dosyć małe i równej wielkości, żeby dobrze się upiekły - wypiekły). Piecz w 180 stopniach około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe obtaczaj w mieszance cukrów: pudru i wanilinowego.
Spróbuj na ciepło, taki jest najlepszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz