niedziela, 4 listopada 2018

Rogaliki orzechowo - waniliowe


Rogaliki przygotowałam głównie na bazie zmielonych orzechów włoskich, mąki oraz masła czyli bardzo staromodnie, bardzo niezdrowo i bardzo tucząco. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęciło, bo czasem trzeba sobie pofolgować i zjeść coś tak pysznego. Ja sama staram się w miarę rozsądku "odchudzać" przepisy ale te rogaliki są tak dobre, że musicie ich spróbować z przepisu "nieodchudzonego". Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, gdzie zdjęcia były bardzo złej jakości i w żadnym wypadku "instagramowe" ;D I dobrze! Bo chodzi o smak a nie wygląd :) Te rogaliki to ciasteczka, które zapamiętałam z dzieciństwa, mama piekła nam je na wycieczki a inne dzieciaki wcinały, aż im się uszy trzęsły! Przygotowuje się je szybciutko, jeszcze szybciej zjada ;) 
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na rogaliki:


Rogaliki orzechowo - waniliowe

Ciasto:
  • 280 g mąki pszennej
  • 210 g masła
  • 100 g orzechów włoskich (zmielonych w blenderze)
  • 70 g cukru kryształu
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę masło, zmielone orzechy (na piasek) oraz cukier kryształ. Składniki początkowo posiekaj dużym nożem, aby wstępnie połączyć składniki, następnie zagnieć rękoma (ciepło rąk sprawi że masło rozgrzeje się i dobrze połączy resztę składników) do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia, możesz zostawić na całą noc.

Dodatkowo:

  • około 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy 
Składniki wsypać do młynka i połączyć. 

Zmielony cukier waniliowy z pudrem lepiej się połączy i łatwiej będzie obtaczać rogaliki. 


Jeśli nie masz młynka po prostu wymieszaj cukry w talerzyku.

Ciasto następnie rozwałkuj, pokrój na małe kwadraty i zwijaj od jednego rogu do przeciwnego w rogaliki (staraj się robić je dosyć małe i równej wielkości, żeby dobrze się upiekły - wypiekły). Piecz w 180 stopniach około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe obtaczaj w mieszance cukrów: pudru i wanilinowego.

Spróbuj na ciepło, taki jest najlepszy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz