środa, 14 listopada 2018

Pękające ciasteczka


Pękające ciasteczka to małe czekoladowe szczęścia. Ciasteczka składają się głównie z czekolady o dużej zawartości kakao i smakują jak malutkie kawałki brownie - chrupiąca, popękana "skórka" i miękki, rozpływający się w ustach środek. Czekoladowe kuleczki są w sam raz na jeden gryz. Prezentują się pięknie, z pewnością sprawdzą się na przyjęciach :). Już niedługo andrzejki, więc może z tej okazji przygotujecie takie cudeńka? Zachęcam, przygotowanie zajmie Wam chwilę. Pamiętajcie tylko, że ciasto przed pieczeniem musi postać kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy


Przepis na ciasteczka:


Pękające ciasteczka

Ciasto:
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka 
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia
W garnuszku z grubym dnem rozpuść połamaną czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło. Odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli, do ubitych białek  dodawaj cukier (porcjami po łyżce, cały czas mieszając), następnie żółtka i cukier wanilinowy. Masa jajeczna ma być gładka - bez grudek cukru. Do tak przygotowanej masy wlej rozpuszczoną czekoladę i połącz przy pomocy szpatułki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj partiami do masy czekoladowej za każdym razem mieszając szpatułką. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Z tak przygotowanego ciasta przy pomocy łyżeczki formuj małe kulki, następnie obtaczaj w cukrze pudrze, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 170 stopniach. 
Bardzo ważne jest aby ciasto, z którego formujemy kulki było bardzo mocno schłodzone (aby cukier nie namakał - jeśli cukier puder wsiąknie w ciasto nie będzie efektu popękania). Najlepiej w momencie, kiedy jedna partia ciasteczek się piecze pozostałą  część surowego ciasta wkładać do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz