Pączki wiedeńskie to ta sama nazwa pysznych i rozpływających się w ustach gniazdeczek. Wykonane są z ciasta parzonego, więc można powiedzieć, że są smażonymi ptysiami :) Polecam usmażyć je na tłusty czwartek, mimo iż wymagają trochę pracy. Uwierzcie mi - warto!
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na gniazdka:
Gniazdka z lukrem
Ciasto parzone:- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szklanka wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotuj w garnuszku, do wrzątku wsyp mąkę i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie odchodziło do garnka. Ciasto wystudź, a następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem rozkręcając ciasto mikserem. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub do szprycy. Wyciskaj gniazdka na powycinane kwadraty z papieru do pieczenia (tak jak na zdjęciu).
Smaż na głębokim oleju. Pączki wrzucaj na rozgrzany olej (około 175 stopni Celsjusza) papierem do góry (usuń papier). Smaż z obu stron na rumiany kolor. Po wyjęciu gniazdka osusz na papierze. Wystudzone gniazdka polej lukrem.
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
Składniki wymieszaj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt rzadka dodaj odrobinę cukru pudru.
Gniazdka polej lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz