niedziela, 24 lutego 2019

Gniazdka z lukrem


 Pączki wiedeńskie to ta sama nazwa pysznych i rozpływających się w ustach gniazdeczek.  Wykonane są z ciasta parzonego, więc można powiedzieć, że są smażonymi ptysiami :) Polecam usmażyć je na tłusty czwartek, mimo iż wymagają trochę pracy. Uwierzcie mi -  warto!
Stopień trudności wykonania: średni

Przepis na gniazdka:

Gniazdka z lukrem

Ciasto parzone:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotuj w garnuszku, do wrzątku wsyp mąkę i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie odchodziło do garnka. Ciasto wystudź, a następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem rozkręcając ciasto mikserem. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub do szprycy. Wyciskaj gniazdka na powycinane kwadraty z papieru do pieczenia (tak jak na zdjęciu).


Smaż na głębokim oleju. Pączki wrzucaj na rozgrzany olej (około 175 stopni Celsjusza) papierem do góry (usuń papier). Smaż z obu stron na rumiany kolor. Po wyjęciu gniazdka osusz na papierze. Wystudzone gniazdka polej lukrem.

Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
Składniki wymieszaj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt rzadka dodaj odrobinę cukru pudru.

Gniazdka polej lukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz