czwartek, 21 lutego 2019

Faworki


Tłusty czwartek już za tydzień, więc namawiam Was na domowe przysmaki. Dziś mam dla Was przepis na faworki, na które w moim rodzinnym regionie mówi się chrusty. Te pyszne "ciasteczka" smażone na głębokim oleju rzeczywiście przypominają chrust :) Mi osobiście przypominają również dzieciństwo, bo mama często smażyła je na tłusty czwartek. Przepis, z którego skorzystałam zawiera nietypowy dla tego rodzaju wypieków składnik - serek mascarpone. Dzięki takiemu dodatkowi faworki są wyjątkowo delikatne i rozpływają się w ustach. Wyjątkowo prosty przepis, przekonajcie się sami! 
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na faworki:


Faworki

Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka wódki (podczas smażenia tłuszcz nie wsiąknie w ciasto)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia (około 1 l)
Mąkę przesiej na stolnicę. W mąkę wbij żółtka, a następnie dodaj serek mascarpone oraz resztę składników. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto bij wałkiem, w ten sposób wtłoczysz powietrze do ciasta i podczas smażenia faworki staną się wypukłe. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki, a następnie podziel na 4 części. Każdą część rozwałkowuj osobno bardzo cieniutko, potnij w paski wzdłuż, a później w poprzek. Każdy fragment ciasta natnij na środku, a następnie przełóż jeden koniec przez środek. Gotowe faworki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładaj faworki na ręcznik papierowy. Na koniec posyp cukrem pudrem. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz