niedziela, 10 lutego 2019

Ptysie


Ptysie z bitą śmietaną to moja propozycja na nadchodzące walentynki - przez żołądek do serca jak mawiały nasze babcie. Walentynkowego klimatu dodaje różowy cukier puder, którym można posypać "ptysiaczki" z pewnością pięknie zabarwi bitą śmietanę. Jeśli jednak nie zdążycie ich przygotować na walentynki dla swoich drugich połówek to upieczcie je na tłusty czwartek! Domowe ptysie smakują o niebo lepiej niż kupione w sklepie, więc nie zastanawiajcie się dłużej tylko przygotujcie takie małe przyjemności.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ptysie:


Ptysie

Z tej porcji wychodzi 20 ptysi
Ciasto parzone:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z wodą, kiedy zacznie się gotować wsyp mąkę pszenną i energicznie mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek. Ciasto pozostaw do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie zimne, do ciasta dodawaj po jednym jajku za każdym razem rozkręcając mikserem. Gotowe, gładkie ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną tylką, a na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj ciasto w taki sposób, aby utworzyć okrąg. Pamiętaj aby pozostawić odstępy od poszczególnych partii ciasta, ponieważ ciasto podczas pieczenia urośnie. Piecz w 200 stopniach około 20-30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i pozostaw ptysie jeszcze na 10 minut, aby upewnić się że ciasto się dobrze upiecze i nie będzie surowe w środku. Ptysie wystudź na kratce, po ostudzeniu przekrój wzdłuż i nadziej bitą śmietaną.

Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru + pół opakowania cukru wanilinowego 
Cukier zmiel w młynku do kawy razem z cukrem wanilinowym (Jeśli nie masz młynka, po prostu nie dodawaj cukru wanilinowego). Mocno schłodzoną śmietankę (najlepiej włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika tuż przed ubijaniem) ubij na sztywno, dodaj cukier. Gotową bitą śmietanę włóż do worka cukierniczego jak poprzednio z ozdobną tylką. Wyciskaj przygotowany krem do przekrojonych ptysi.

Całość posyp cukrem pudrem. 
Wersja walentynkowa:
Do cukru pudru dodaj pół łyżeczki czerwonego barwnika. Cukier puder będzie lekko różowy, ale przy posypywaniu ptysi czeka Cię niespodzianka, krem na brzegach ptysi zabarwi się na piękny czerwony kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz