środa, 17 kwietnia 2019

Babka stracciatella


Bardzo prosta, a zarazem przepyszna i wilgotna babka stracciatella to idealny pomysł na wielkanocny wypiek. Ciasto na babkę jest ucierane - tak jak na tradycyjną babkę, ciekawym dodatkiem natomiast jest starta na tarce gorzka czekolada, która nadaje jej wyjątkowego smaku. Przepis jest idealny do wykonania babki na ostatnią chwilę - przygotowanie zajmuje pół godziny, następnie babka trafia do piekarnika na godzinę i gotowe. Polewa, którą polałam babkę jest banalnie prosta, a głównym składnikiem jest biała czekolada. Ciekawi? Zapraszam po przepis!
Zdjęcie po rozkrojeniu babki pod przepisem.
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na babkę:

Babka stracciatella

Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki zapachu waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (60-70 g)
Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia. Do margaryny z cukrem dodaj jedno jajko, wymieszaj, dodaj 1/4 ilości mąki, wymieszaj, dodaj jajko, wymieszaj, dodaj kolejną partię mąki, dodawaj na zmianę jeszcze 2 pozostałe jajka oraz pozostałą ilość mąki. Do ciasta dodaj zapach waniliowy oraz mleko, wymieszaj szpatułką do połączenia składników - nie mieszaj długo. Czekoladę zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do ciasta i delikatnie połącz nie mieszając długo. Ciasto przełóż do formy na babkę. Piecz w 160 stopniach około 1 godziny - do suchego patyczka.
Babkę wystudź. 

Polewa z białej czekolady:
  • tabliczka czekolady -100 g
  • 40 g masła
  • 40 ml mleka
Mleko i masło rozpuść w garnuszku, następnie zestaw z kuchenki i wrzuć połamaną białą czekoladę. Odstaw na chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj do połączenia składników - polewa powinna być lśniąca. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz