To już trzeci przepis na pierniczki na blogu! I w tym roku nie mogło zabraknąć takich słodkości na choince. Pierniczki prezentują się pięknie, a w smaku są genialne. Po raz pierwszy do przygotowania pierniczków użyłam domowej przyprawy, co sprawiło, że są jeszcze bardziej aromatyczne :) Zachęcam Was do upieczenia świątecznych ciasteczek i udekorowania ich razem z dzieciakami - na pewno sprawi im to frajdę!
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na pierniczki:
Pierniczki III
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika - najlepiej domowa
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę masło, całość posiekaj dużym nożem do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto i podziel je na trzy części (dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce - około godziny). Każdą z nich po kolei rozwałkuj i wykrawaj foremkami pierniczki: gwiazdki, choinki, dzwonki, serca, rękawiczki czy buciki. Piecz w 180 stopniach około 10-12 minut.
Lukier królewski:
- 45 g białka
- 220 g cukru pudru
- 3-4 kropli soku z cytryny
Białka (powinny być schłodzone), cukier puder i sok z cytryny umieść w misce, mieszaj na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut do uzyskania gęstego, lśniącego lukru. Jeśli uważasz, że Wasz lukier jest za gęsty, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadki, trochę cukru pudru.
Lukier przełóż do worka, utnij malutki rożek (przez który będzie wychodził lukier). Dekoruj pierniczki.
Jeśli macie zamiar użyć pierniczków jako ozdoby na choinkę, lepiej będzie, jeśli pozostaną twarde, natomiast jeśli wolicie przeznaczyć je do zjedzenia warto byłoby, aby pierniczki były miękkie. Aby to osiągnąć zamknijcie je w pojemniku z kawałkiem jabłka. Jabłko wymieniajcie codziennie, dzięki temu Wasze pierniczki szybciej zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz