poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sernik po włosku


Połączenie kawy i sera ciekawe prawda?
Ciasto wyjątkowe i niespotykane, ale jeśli lubicie smak kawy w cieście to na pewno przypadnie wam do gustu. Dodatkowo prezentuje się przepięknie. Słodki krem, którym przekładamy warstwy idealnie osładza kawę rozpuszczalną i nadaje jej delikatny łagodny smak a ser sprawia, że ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach.
Przepis bardzo ciekawy i na prawdę warto wypróbować, by przekonać się czy tak dziwaczne połączenie smaków jest miłe dla waszego podniebienia :)
Stopień trudności wykonania: trudny


Przepis na ciasto:




Sernik po włosku
Ciasto białe:
  • 7 białek
  • 20 dkg cukru
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Kawa rozpuszczalna do posypania białego ciasta

Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. maki

Sernik:
  • 1 kg sera (przemielonego przynajmniej 2 krotnie)
  • 20 dkg cukru
  • 0,5 margaryny
  • 7 żółtek (odjęte z białego ciasta)
  • 1 budyń śmietankowy (ja dodałam budyń czekoladowy, bo nie miałam w domu innego, ale radzę zrobić tak jak jest w przepisie.)


Masa:
  • 1 szkl. mleka
  • ½  szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto białe:
Ubić białka na sztywną piane; dodać cukier, ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Kłaść łyżkami do blachy na przemian z ciastem biszkoptowym. (Biszkopt- białe ciasto- biszkopt... aż do wykorzystania obu ciast, ja starałam się, żeby na samej górze była warstwa biszkoptu). Posypać białe ciasto kawą rozpuszczalną.

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem (tę czynność można wykonać mikserem); dodać żółtka, mąkę i proszek (te składniki łączymy delikatnie szpatułką). Na ciasto białe posypane kawą kłaść ciasto biszkoptowe i na zmianę ciasto białe posypać kawą.

Ser:
Żółtka z cukrem utrzeć, margarynę zmiksować, dodać zmielony ser, oraz budyń. Wyłożyć ser na wysmarowaną blachę i upiec.

Masa:
¾ mleka zagotować z cukrem, żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczana. Dolać ¼ mleka, zamieszać, zagotować z gotującym się mlekiem. Budyń (który powstał) utrzeć z margaryną na puszystą masę budyń dodając po łyżce do margaryny.

Przełożyć:  ½ ciasta – ½ masy- ser- ½ masy – ½ ciasta

Wskazówki:
  • Ser jest dosyć luźny więc należy uważać przy przekładaniu go na ciasto, najlepiej zrobić to szybkim ruchem zsuwając z płaskiej tacy.
  • Wierzch ciasta możemy polać polewą 



1 komentarz: