Połączenie kawy i sera ciekawe prawda?
Ciasto wyjątkowe i niespotykane, ale jeśli lubicie smak kawy w cieście to na pewno przypadnie wam do gustu. Dodatkowo prezentuje się przepięknie. Słodki krem, którym przekładamy warstwy idealnie osładza kawę rozpuszczalną i nadaje jej delikatny łagodny smak a ser sprawia, że ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach.
Przepis bardzo ciekawy i na prawdę warto wypróbować, by przekonać się czy tak dziwaczne połączenie smaków jest miłe dla waszego podniebienia :)
Stopień trudności wykonania: trudny
Przepis na ciasto:
Sernik po włosku
Ciasto białe:
- 7 białek
- 20 dkg cukru
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
Kawa rozpuszczalna do posypania białego ciasta
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. maki
Sernik:
- 1 kg sera (przemielonego przynajmniej 2 krotnie)
- 20 dkg cukru
- 0,5 margaryny
- 7 żółtek (odjęte z białego ciasta)
- 1 budyń śmietankowy (ja dodałam budyń czekoladowy, bo nie miałam w domu innego, ale radzę zrobić tak jak jest w przepisie.)
Masa:
- 1 szkl. mleka
- ½ szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1 margaryna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto białe:
Ubić białka na sztywną piane; dodać cukier, ocet, mąkę
ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Kłaść łyżkami do
blachy na przemian z ciastem biszkoptowym. (Biszkopt- białe
ciasto- biszkopt... aż do wykorzystania obu ciast, ja starałam się, żeby na samej górze była warstwa biszkoptu). Posypać białe ciasto kawą rozpuszczalną.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem (tę czynność można wykonać mikserem); dodać żółtka, mąkę i proszek (te składniki łączymy delikatnie szpatułką). Na
ciasto białe posypane kawą kłaść ciasto biszkoptowe i na zmianę ciasto białe
posypać kawą.
Ser:
Żółtka z cukrem utrzeć, margarynę zmiksować, dodać zmielony ser, oraz budyń. Wyłożyć ser na wysmarowaną blachę i upiec.
Masa:
¾ mleka zagotować z cukrem, żółtka utrzeć z cukrem
waniliowym i mąką ziemniaczana. Dolać ¼ mleka, zamieszać, zagotować z gotującym
się mlekiem. Budyń (który powstał) utrzeć z margaryną na puszystą masę budyń dodając po łyżce do margaryny.
Przełożyć: ½ ciasta – ½ masy- ser- ½ masy – ½ ciasta
Wskazówki:
- Ser jest dosyć luźny więc należy uważać przy przekładaniu go na ciasto, najlepiej zrobić to szybkim ruchem zsuwając z płaskiej tacy.
- Wierzch ciasta możemy polać polewą
a jak to się piecze?
OdpowiedzUsuń