poniedziałek, 26 stycznia 2015

Szarlotka budyniowa


Przygotowuje się ją bardzo szybko i równie szybko znika :)
Wystarczy pół godziny a ciasto stoi w piekarniku i powoli się rumieni. Zapach szybko roznosi się po całym domu i od tego momentu już tylko krok, żeby domownicy zaczęli pytać kiedy będzie gotowa. Szarlotka jest mięciutka i nie za słodka. Sprawdza się idealnie kiedy nie ma nic słodkiego w domu a za chwilę przyjdą goście lub po prostu macie ochotę na małe co nie co. Wszystkie składniki na pewno są w waszych szafkach kuchennych, więc nawet nie trzeba wychodzić do sklepu! 
Zataczajcie więc rękawy i do roboty :) 
Stopień trudności wykonania: łatwy




Przepis na ciasto:






Szarlotka budyniowa


Składniki na ciasto kruche:

  •          70 dkg mąki
  •          Margaryna
  •          Łyżka smalcu
  •          3 żółtka
  •          Jajo
  •          Szklanka cukru
  •          2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •          2 łyżki śmietany




Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, włożyć na chwilę do lodówki. Jeden placek rozwałkować, ułożyć na blasze i delikatnie zapiec, na to ułożyć ćwiartki jabłek i wylać gorący budyń (ugotowany według przepisu na opakowaniu), zetrzeć na tarce pozostałe ciasto, posypać nim budyń i upiec.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz