Co mogę powiedzieć o tych ciasteczkach? Smakują podobnie jak markizy :) Są bardzo kruche i bardzo słodkie, ale przecież tak właśnie ma być.
Muszę od razu zaznaczyć, że są bardzo pracochłonne, ale warto! Prawdopodobnie będziecie dłużej je przygotowywać niż zjadać :) Jednak nie zniechęcajcie się, bo naprawdę są pyszne. Czemu ciasteczka trójkolorowe? Jedno ciasteczko składa się z trzech kolorów (smaków) : czekoladowego, makowego i zwykłego maślanego. Przełożone są masą krówkową a brzegi obtoczone są w kokosie. Całość tworzy świetną słodką przekąskę, pięknie pachną i naprawdę smakują jak markizy!
A więc życzę wam dużo cierpliwości przy wykonaniu ciastek i jeszcze więcej opanowania, żeby nie zjeść wszystkiego na raz.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na ciastka:
Ciasteczka trójkolorowe
- 30 dag mąki pszennej
- 30 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru pudru
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- puszka masy krówkowej ( bez gródek )
Wskazówki:
- Ciasto najlepiej wałkować przy użyciu foli (ja użyłam zwykłą reklamówkę) wtedy ciasto nie przykleja się do deski oraz do wałka. Rozcięłam reklamówkę włożyłam do niej ciasto i wałkowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz