Ciasto, w którym smaki połączone są idealnie. Połączenie owoców, kawy i nutelli jest strzałem dziesiątkę. Co tu dużo mówić, ciasto jest po prostu smaczne :) I chociaż moja rodzina nie przepada za smakiem kawy w cieście, te przypadło im do gustu. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje. Zachwyci wszystkich, nawet tych najbardziej wybrednych.
Stopień trudności wykonania: średnie
Przepis na ciasto:
Ciasto brzoskwiniowo-nugatowe
Biszkopt czekoladowy:
- 8 jaj
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- niepełna szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- puszka brzoskwiń
Masa nugatowa:
- 25 dag masła
- mały słoik nutelli
- spirytus
- 2 paczki okrągłych biszkoptów ( namoczone w słodkim, wystudzonym wywarze z kawy )
Krem:
- 2 śnieżki
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Przełożenie:
Biszkopt, tężejąca galaretka z brzoskwiniami, biszkopt, masa nugatowa, okrągłe biszkopty przekrojone na pół namoczone w kawie i ułożone na sztorc, krem Śnieżka, wierzch posypać startą czekoladą.
Wskazówki:
- Ja upiekłam biszkopt według mojego sprawdzonego przepisu - puszysty biszkopt
- Biszkopty namoczyłam w capuccino, żeby smak był łagodniejszy bo jak już wspomniałam moja rodzina nie przepada za smakiem kawy w cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz