Przepis na słoneczka pochodzi z książki siostry Anastazji. Bardzo lubię korzystać z przepisów siostry i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłam. W książkach siostry Anastazji każdy może znaleźć coś dla siebie, znajdują się tam zarówno łatwe jak i skomplikowane przepisy. Wszystkie ciasta są pyszne i dodatkowo pięknie się prezentują.
Ja w święta Bożego Narodzenia wypróbowałam przepis na te ciasteczka i to był celny wybór. Ciasteczka są kruchutkie i pięknie pachnął kokosem a marmolada śliwkowa sprawia, że ciastka nie są za słodkie. Smakują jak ze sklepu, ale różnią się tym że wiemy co w nich się znajduje. Poza tym pięknie się prezentują i nikt się im nie oprze. Praca nad nimi jest mało skomplikowana, ale są dość pracochłonne w przygotowaniu. Dużym plusem jest to, że mogą długo poleżeć w suchym pojemniku, choć wątpię czy doczekają następnego dnia ;)
Stopień trudności wykonania: łatwy
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na ciasteczka:
Kruche słoneczka z kokosem
Składniki:
- 500
g mąki
- 250
g masła
- 125
g cukru pudru
- 3
żółtka
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 2
łyżki octu
- twarda
marmolada smak do wyboru
- 3-4
łyżki kokosu
- 1
białko
Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem
pudrem z pomocą trzepaczki. Dodać do mąki, następnie dodać cukier puder (jeśli ma grudki to
też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty
składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je
cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto
jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i
przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka
z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 180 stopniach na
złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować
marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem.
Wskazówki:
- marmolada może być rożnego smaku byleby nie była za słodka, bo to własnie kwaśniejsza marmolada sprawia że smaki się dopełniają, może być śliwkowa lub porzeczkowa.
- Jeśli ciasto jest zbyt luźne to możemy dodać więcej mąki
- Foremka do wyciskania ciastek nie musi być karbowana, ja taką posiadam więc pomyślałam, że ciasteczka będą jeszcze ładniejsze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz