środa, 4 lutego 2015

Słoneczka z kokosem




Przepis na słoneczka pochodzi z książki siostry Anastazji. Bardzo lubię korzystać z przepisów siostry i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłam. W książkach siostry Anastazji każdy może znaleźć coś dla siebie, znajdują się tam zarówno łatwe jak i skomplikowane przepisy. Wszystkie ciasta są pyszne i dodatkowo pięknie się prezentują.
Ja w święta Bożego Narodzenia wypróbowałam przepis na te ciasteczka i to był celny wybór. Ciasteczka są kruchutkie i pięknie pachnął kokosem a marmolada śliwkowa sprawia, że ciastka nie są za słodkie. Smakują jak ze sklepu, ale różnią się tym że wiemy co w nich się znajduje. Poza tym pięknie się prezentują i nikt się im nie oprze. Praca nad nimi jest mało skomplikowana, ale są dość pracochłonne w przygotowaniu. Dużym plusem jest to, że mogą długo poleżeć w suchym pojemniku, choć wątpię czy doczekają następnego dnia ;)
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasteczka:



Kruche słoneczka z kokosem


      Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu 
  • twarda marmolada smak do wyboru
  • 3-4 łyżki kokosu
  • 1 białko

Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem z pomocą trzepaczki. Dodać do mąki, następnie dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 180 stopniach na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem.

Wskazówki:
  • marmolada może być rożnego smaku byleby nie była za słodka, bo to własnie kwaśniejsza marmolada sprawia że smaki się dopełniają, może być śliwkowa lub porzeczkowa.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne to możemy dodać więcej mąki
  • Foremka do wyciskania ciastek nie musi być karbowana, ja taką posiadam więc pomyślałam, że ciasteczka będą jeszcze ładniejsze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz