Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji.
Ciasto ma tak nietypową nazwę, że postanowiłam wypróbować przepis, dodatkowo pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Palce lizać :) W oryginale pod galaretką powinna znaleźć się warstwa brzoskwiń, wtedy pewnie byłoby jeszcze lepsze.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na ciasto:
Kokietka
Składniki
na cisto miodowe:
- 250 g mąki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki sody
Z podanych
składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć do blaszki, wyłożonej
papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach do
zarumienienia, należy uważać, bo ciasto z miodem szybko się piecze.
Składniki
na biszkopt:
- 4 jaj
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać
mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Upiec w takiej
samej blaszce jak ciasto miodowe około 30 minut w 180 stopniach.
Składniki
na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretka agrestowa
- 1 łyżka masła
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuścić masło, dodać
jabłka, dusić pod przykryciem. Następnie wsypać galaretkę, wymieszać i jeszcze
chwilę podsmażyć.
Składniki
na masę serową:
- 500 g serka homogenizowanego
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki
rozpuścić w 1/2 szklanki wody, tężejące wymieszać z serkiem homogenizowanym.
Dodatkowo:
- 1 puszka masy makowej
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 szklanki wody ( należy dodać ją do maku )
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, przygotowane według przepisu na opakowaniu
Przełożenie
ciasta:
ciasto
miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt - masa serowa - brzoskwinie -
galaretka brzoskwiniowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz