czwartek, 19 lutego 2015

Kokietka


Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. 
Ciasto ma tak nietypową nazwę, że postanowiłam wypróbować przepis, dodatkowo pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Palce lizać :) W oryginale pod galaretką powinna znaleźć się warstwa brzoskwiń, wtedy pewnie byłoby jeszcze lepsze.
Stopień trudności wykonania: średni 


Przepis na ciasto:



Kokietka

Składniki na cisto miodowe:
  •  250 g mąki
  •  3 łyżki miodu
  •  3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach do zarumienienia, należy uważać, bo ciasto z miodem szybko się piecze.

Składniki na biszkopt:
  •  4 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Upiec w takiej samej blaszce jak ciasto miodowe około 30 minut w 180 stopniach.

Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretka agrestowa
  • 1 łyżka masła

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuścić masło, dodać jabłka, dusić pod przykryciem. Następnie wsypać galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

Składniki na masę serową:
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody, tężejące wymieszać z serkiem homogenizowanym.

Dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 szklanki wody  ( należy dodać ją do maku )
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, przygotowane według przepisu na opakowaniu


Przełożenie ciasta:
ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt - masa serowa - brzoskwinie - galaretka brzoskwiniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz