niedziela, 22 lutego 2015

Sernik z rosą


Już na wstępie chcę zaznaczyć, że rosa na serniku "wychodzi sama" niczym się ciasta nie kropi. Moja historia z rosą początkowo była tragiczna, sernik był dobry, ale rosy było zawsze tylko parę kropelek, później było już tylko zabawniej, kiedy to stałam nad sernikiem i prosiłam ( nie wiem kogo ) aby ta rosa wyszła. Aż w końcu jak widać zaczęła wychodzić :) Czasami najprostsze ciasta są najtrudniejsze tak jest ( przynajmniej dla mnie ) z tym sernikiem. 
Uwielbiam serniki a ten jest moim ulubionym. Jest puszysty, idealnie słodki i ma delikatną bezę. Rozpływa się w ustach. Najlepszy jest kiedy przygotujemy go z domowego sera. Zachęcam do korzystania z przepisu, który jest stary jak świat, ale sprawdzony i przepyszny.
Stopień trudności wykonania: trudny


Przepis na ciasto:



Sernik z rosą:

Ciasto kruche:
  •         2 szklanki mąki
  •        Szklanka cukru pudru
  •        10 dkg margaryny
  •        Łyżeczka smalcu
  •    2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     Jajo
  •    2 żółtka

Całość zagnieść i podpiec w 180 stopiach.

Ser:
  •         Kilogram sera
  •          2 jaja
  •         4 żółtka
  •         Szklanka cukru
  •         Pół szklanki oleju
  •         Budyń śmietankowy
  •         2 szklanki mleka
  •         Zapach pomarańczowy

Ser przemielić dwa razy. Do sera dodać cukier, żółtka ( nie wszystkie na raz ) i jajka , olej, mleko (w przepisie nie ma błędu ma być 2 szklanki,ser będzie rzadki, ale później upiecze się i będzie puszysty), budyń, zapach pomarańczowy ( super pasuje ). Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony spód i piec około godzinę (aż do upieczenia).

Rosa:
  •         6 białek
  •         Szklanka cukru
  •         łyżeczka mąki ziemniaczanej

Położyć na sernik i piec 15 minut. Uchylić na chwilę piekarnik, po krótkim czasie wyjąć ostrożnie z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz