poniedziałek, 9 marca 2015

Serowe rożki


Ciasteczka z dodatkiem twarożku - pycha :) Rożki są kruche i super słodkie. Nadzienie ciasteczek może być dowolne, ja wybrałam słodkie wiśnie ze słoiczka autorstwa mojej kochanej mamy :) W środku może znajdować się także inny dżem, nutella a latem mogą to być posłodzone truskawki. Zachęcam do wykorzystania twarogu w taki, dość nie typowy sposób.
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasteczka:


Serowe rożki


  • 25 dag margaryny
  • 25 dag białego sera (twarogu)
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem lub powidła
Margarynę, mąkę i ser posiekać nożem, dodać sól i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Schłodzić chwilę w lodówce ( około godziny ). Następnie rozwałkować, pokroić w kwadraty, na każdym położyć trochę dżemu, sklejać ciasto rogami tak aby powstał trójkąt (rożek). Piec na złoty kolor, po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz