piątek, 27 marca 2015

Ciasto w waflu z kajmakiem


Może wafelki nie prezentują się pięknie, ale smakują super. Robi się je bardzo szybko i równie szybko zjada, idealne do po południowej kawy czy herbaty. Przepis mama przyniosła mi od swojej koleżanki i przyznam, że pomysł bardzo nie typowy. 
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na wafelki:


Wafle z kajmakiem

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i ułożyć w blasze, posmarować kwaśnym dżemem, posypać wiśniami i przykryć rozwałkowaną 2 częścią ciasta. Piec w 180 stopniach do zarumienienia. Wystudzić i przekładać masą kajmakową.

Wskazówki:
  • po przełożeniu na gotowe wafle położyć ciężką deskę, kroić dopiero następnego dnia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz