poniedziałek, 30 marca 2015

Harataniec


Harataniec to sernik, który jest pieczony w moim domu od kiedy sięgam pamięcią. Jego smak kojarzy mi się z dzieciństwem, jest też jednym z pierwszych ciast jakie nauczyłam się piec :) Słodki i pyszny!
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na sernik:


Harataniec


  • 4 jaja (żółtka do ciasta, białka na pianę)
  • 3/4 szklanki cukru
  • margaryna-rozpuścić
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • cukier waniliowy

·    
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 3 części (2 większe-jedną włożyć do zamrażarki i jedną mniejszą). Do mniejszej dodać kakao. Na blachę rozwałkować biały placek (największa część ciasta) na to kwaśny dżem, placek czarny- starty lub "poskubany", przygotowany ser, pianę z białek ( z pół szklanki cukru i kisiel czerwony ) Na wierzch zetrzeć zamrożone białe. Piec godzinę.

Wskazówki:
  • ser przygotowujemy z innego przepisu na sernik, możemy użyć tego przepisu tylko proponowałabym zrobić tylko pół porcji sera ( z sernika z jabłkami )aby ciasto nie był zbyt wysokie
  • piana z białek- białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier kryształ, ubijamy aż cukier się rozpuści i białka będą lśnić następnie dodajemy czerwony kisiel np.wiśniowy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz