Harataniec to sernik, który jest pieczony w moim domu od kiedy sięgam pamięcią. Jego smak kojarzy mi się z dzieciństwem, jest też jednym z pierwszych ciast jakie nauczyłam się piec :) Słodki i pyszny!
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na sernik:
Harataniec
- 4 jaja (żółtka do ciasta, białka na pianę)
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna-rozpuścić
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka octu
- cukier waniliowy
·
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 3
części (2 większe-jedną włożyć do zamrażarki i jedną mniejszą). Do mniejszej dodać kakao. Na
blachę rozwałkować biały placek (największa część ciasta) na to kwaśny dżem, placek czarny- starty lub "poskubany",
przygotowany ser, pianę z białek ( z pół szklanki cukru i kisiel czerwony ) Na
wierzch zetrzeć zamrożone białe. Piec godzinę.
Wskazówki:
- ser przygotowujemy z innego przepisu na sernik, możemy użyć tego przepisu tylko proponowałabym zrobić tylko pół porcji sera ( z sernika z jabłkami )aby ciasto nie był zbyt wysokie
- piana z białek- białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier kryształ, ubijamy aż cukier się rozpuści i białka będą lśnić następnie dodajemy czerwony kisiel np.wiśniowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz