środa, 25 marca 2015

Muffinki marchewkowe


Bardzo rzadko piekę muffiny a powinnam robić je częściej. Marchewkowe są po prostu cudowne! To mój pierwszy wypiek z marchewkami a już wiem, że na tym się nie skończy. Muffinki są bardzo miękkie czego zasługą są jabłka. Istotnym składnikiem są wiórki kokosowe, które dają ciekawy smak i miłe zaskoczenie dla podniebienia. Polecam i zachęcam, naprawdę warto zasmakować coś tak ciekawego :)
Stopień trudności wykonania: łatwy

Przepis na muffiny


Muffinki marchewkowe

Porcja na 15 muffin
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 większe marchewki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • odrobina zapachu waniliowego
  • 2 mniejsze jabłka 
Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier i wiórki, wymieszać. Jaja rozkłócić, dodać olej. Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, marchewki zetrzeć na drobnych oczkach (na papkę), jabłka i marchewkę dodać do jajek i oleju, wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wlewać do papilotek, które są umieszczone w formie (około 3/4 objętości papilotek). Piec w 180 stopniach 20-30 minut do "suchego patyczka". 

Wskazówki:
  • wystudzone muffiny można polać lukrem lub polewą czekoladową
  • "suchy patyczek" - wkładamy patyczek (np. patyczek do szaszłyków) w ciasto jeśli wyjmiemy go i będzie suchy to oznacza, że ciasto jest gotowe, jeśli będziemy widzieć na nim surowe ciasto musimy jeszcze chwilę piec.

1 komentarz:

  1. Babeczki bardzo ładnie wyglądają :) Będę musiała je upiec !!

    OdpowiedzUsuń