Bardzo rzadko piekę muffiny a powinnam robić je częściej. Marchewkowe są po prostu cudowne! To mój pierwszy wypiek z marchewkami a już wiem, że na tym się nie skończy. Muffinki są bardzo miękkie czego zasługą są jabłka. Istotnym składnikiem są wiórki kokosowe, które dają ciekawy smak i miłe zaskoczenie dla podniebienia. Polecam i zachęcam, naprawdę warto zasmakować coś tak ciekawego :)
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na muffiny
Muffinki marchewkowe
Porcja na 15 muffin
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 większe marchewki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- odrobina zapachu waniliowego
- 2 mniejsze jabłka
Wskazówki:
- wystudzone muffiny można polać lukrem lub polewą czekoladową
- "suchy patyczek" - wkładamy patyczek (np. patyczek do szaszłyków) w ciasto jeśli wyjmiemy go i będzie suchy to oznacza, że ciasto jest gotowe, jeśli będziemy widzieć na nim surowe ciasto musimy jeszcze chwilę piec.
Babeczki bardzo ładnie wyglądają :) Będę musiała je upiec !!
OdpowiedzUsuń