wtorek, 24 marca 2015

Tort ananasowy


Tort ananasowy posmakował chyba wszystkim! Zrobił furorę, kiedy po raz pierwszy upiekłam go na swoje własne urodziny :) 
Tort ma pyszny, wyraźny ananasowy smak, super się kroi i nie jest za słodki jak większość tego typu wypieków. Mogę jeszcze dodać, że jest lekki i na jednym kawałku może się nie skończyć :) W masie oczywiście znajdują się kawałki ananasów, które świetnie współgrają z całością. 
Jeśli chcecie zrobić komuś przyjemność z okazji urodzin, imienin czy rocznicy ślubu, polecam upiec taki torcik, na pewno wszyscy będą zachwyceni :) 
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na tort:


Tort ananasowy

  • 50 dkg serka mascarpone
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • sok z jednej cytryny
  • puszka ananasa
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • szklanka cukru pudru
Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, przestudzić dodać sok z ananasa. Do rozpuszczonej żelatyny z sokiem z ananasa dodać 3 łyżki serka mascarpone dokładnie wymieszać, dodać do reszty kremu. Do kremu dodać pokrojone ananasy i ubitą śmietanę 30%.
Masę można na chwilkę na prawdę krótką włożyć do lodówki.
Ta porcja masy wystarczy na przełożenie 2 jasnych biszkoptów z 5 jaj (obojętnie czy okrągłych czy prostokątnych)

Wskazówki:
  • mogę zaproponować przepis na mój sprawdzony biszkopt: przepis
  • biszkoptów nie trzeba nasączać i bez tego jest "mokry" musimy tylko zadbać, aby blaty nie były za grube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz