Tort ananasowy posmakował chyba wszystkim! Zrobił furorę, kiedy po raz pierwszy upiekłam go na swoje własne urodziny :)
Tort ma pyszny, wyraźny ananasowy smak, super się kroi i nie jest za słodki jak większość tego typu wypieków. Mogę jeszcze dodać, że jest lekki i na jednym kawałku może się nie skończyć :) W masie oczywiście znajdują się kawałki ananasów, które świetnie współgrają z całością.
Jeśli chcecie zrobić komuś przyjemność z okazji urodzin, imienin czy rocznicy ślubu, polecam upiec taki torcik, na pewno wszyscy będą zachwyceni :)
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na tort:
Tort ananasowy
- 50 dkg serka mascarpone
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka śmietany 30%
- sok z jednej cytryny
- puszka ananasa
- 9 łyżeczek żelatyny
- szklanka cukru pudru
Masę można na chwilkę na prawdę krótką włożyć do lodówki.
Ta porcja masy wystarczy na przełożenie 2 jasnych biszkoptów z 5 jaj (obojętnie czy okrągłych czy prostokątnych)
Wskazówki:
- mogę zaproponować przepis na mój sprawdzony biszkopt: przepis
- biszkoptów nie trzeba nasączać i bez tego jest "mokry" musimy tylko zadbać, aby blaty nie były za grube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz