Wielkanoc to czas pieczenia bab i mazurków, dlatego w tym roku uczyniłam staranne przygotowania, aby moja babka była idealna.
Przed świętami znalazłam i kupiłam piękną formę na babkę i pochwaliłam się tym chyba wszystkim znajomym :) Razem z mamą tuż przed Wielkanocą zasiadłyśmy i przeszukałyśmy stos starych przepisów, aż w końcu znalazłyśmy ten idealny. Myślałam, że zrobienie takiej babki to tylko chwila, nic bardziej mylącego, zwłaszcza, że ciasto składa się z trzech smaków i każdy przygotowuje się osobno. O dziwo babka pięknie się upiekła i nie było zakalca! :) Polałam ją tylko polewą i patrzyłam z dumą na swój wypiek. Babka poza tym, że wspaniale wygląda jest też pyszna. Jest idealnie "mokra", słodka i aromaty dodane do ciasta sprawiają, że wcale nie jest nudna.
Polecam zarówno na święta Wielkiej Nocy jak i na co dzień.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na babkę:
Babka włoska
Ciasto żółte:- 7 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- pół margaryny
- 25 dkg mąki
- 0,5 szklanki śmietany
- zapach waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto białe:
- 7 białek
- szklanka cukru kryształu
- 8 dkg mąki pszennej
- 6 dkg mąki ziemniaczanej
- zapach cytrynowy ( buteleczka 4 ml)
- na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
- pół margaryny
Ciasto kakaowe:
- 4 całe jajka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki pszennej
- na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek, białka
ubijamy, dodajemy cukier kryształ, ubijamy aż białka będą lśnić, dodajemy
przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy szpatułką do połączenia
wszystkich składników.
Ciasta kładziemy łyżką na przemian do
formy tak, aby wyszły nam piękne kolorowe wzory.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni około godziny do suchego patyczka, po upieczeniu należy na chwilę
uchylić drzwiczki piekarnika dopiero po paru minutach wyjąć babkę.
Polewa:
- czekolada mleczna
- łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz