wtorek, 7 kwietnia 2015

Babka włoska


Wielkanoc to czas pieczenia bab i mazurków, dlatego w tym roku uczyniłam staranne przygotowania, aby moja babka była idealna. 
Przed świętami znalazłam i kupiłam piękną formę na babkę i pochwaliłam się tym chyba wszystkim znajomym :) Razem z mamą tuż przed Wielkanocą zasiadłyśmy i przeszukałyśmy stos starych przepisów, aż w końcu znalazłyśmy ten idealny. Myślałam, że zrobienie takiej babki to tylko chwila, nic bardziej mylącego, zwłaszcza, że ciasto składa się z trzech smaków i każdy przygotowuje się osobno. O dziwo babka pięknie się upiekła i nie było zakalca! :) Polałam ją tylko polewą i patrzyłam z dumą na swój wypiek. Babka poza tym, że wspaniale wygląda jest też pyszna. Jest idealnie "mokra", słodka i aromaty dodane do ciasta sprawiają, że wcale nie jest nudna. 
Polecam zarówno na święta Wielkiej Nocy jak i na co dzień. 
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na babkę:


Babka włoska

Ciasto żółte:

  • 7 żółtek
  • 25 dkg cukru pudru
  • pół margaryny
  • 25 dkg mąki 
  • 0,5 szklanki śmietany
  • zapach waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
margarynę rozkręcamy z cukrem pudrem, kiedy masa jest puszysta dodajemy pojedynczo żółtka za każdym razem rozkręcając chwilę z masą, kiedy dodamy już wszystkie żółtka dodajemy śmietanę i zapach waniliowy na koniec wszystko łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto odstawiamy.

Ciasto białe:

  • 7 białek
  • szklanka cukru kryształu
  • 8 dkg mąki pszennej
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej 
  • zapach cytrynowy ( buteleczka 4 ml)
  • na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół margaryny
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy, aby była zimna. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier kryształ ubijamy aż białka będę lśnić. Wyłączamy mikser, przesiane mąki dodajemy i łączymy szpatułką, dodajemy zapach i proszek, łączymy, na koniec dodajemy roztopioną margarynę, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy.

Ciasto kakaowe:
  • 4 całe jajka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, dodajemy cukier kryształ, ubijamy aż białka będą lśnić, dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. 

Ciasta kładziemy łyżką na przemian do formy tak, aby wyszły nam piękne kolorowe wzory. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny do suchego patyczka, po upieczeniu należy na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika dopiero po paru minutach wyjąć babkę.

Polewa:
  • czekolada mleczna
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki mleka
Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki, wrzucamy do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Nie mieszamy, dodajemy masło i wlewamy mleko, dopiero kiedy zauważymy, że czekolada zaczyna się rozpuszczać możemy zacząć mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz