czwartek, 9 kwietnia 2015

Ciasto brzoskwiniowe ze słonecznikiem


Jeśli macie ochotę na coś lekkiego, słodkiego i chrupiącego za razem to upieczcie to ciasto. Połączenie delikatnych brzoskwiń i uprażonych na masełku ziaren słonecznika jest na prawdę obłędne. Nie możemy zapomnieć też o masie kajmakowej której jest w tym wypieku bardzo dużo, nie będę nikomu mydlić oczu, to ciasto, to bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu każdy może sobie zasłużyć na coś tak pysznego. Święta są idealną okazją na wypróbowanie tego przepisu, zawsze pięknie się prezentuje i posmakuje każdemu :) 
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Ciasto brzoskwiniowe ze słonecznikiem

Upiec jasny biszkopt z 5 jaj np taki: przepis

Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń
  • 2 szklanki wrzącej wody
Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, schłodzić, śmietanę ubić na sztywno i powoli cały czas mieszając dodać zimną, ale płynną galaretkę na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać.

Dodatkowo:

  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 10-15 dkg słonecznika 
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier cały czas mieszając poczekać aż trochę się rozpuści, dodać słonecznik prażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Ciepły słonecznik wysypać na kartkę papieru, żeby kartka wchłonęła nadmiar tłuszczu.

Przełożenie:
Biszkopt podzielić na 2 części. Na pierwszy blat położyć masę śmietanową, przykryć drugim. Na cieście rozsmarować masę kajmakową a na wierzch ciasta ułożyć uprażony i wystudzony słonecznik.

Wskazówki:

  • masa śmietanowa może być zbyt płynna od razu po ubiciu, należy ją na chwilę schować do lodówki i dopiero gęstą wylać na ciasto
  • używam masy kajmakowej z puszki, ale równie dobrze a może nawet jeszcze lepiej można rozpuścić cukierki krówki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz