poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sernik z jabłkami



Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Sernik z jabłkami jest dla mnie ciekawym odkryciem. Do tej pory myślałam, że jedynym owocem pasującym do sera jest brzoskwinia a przekonałam się, że i jabłka świetnie współgrają. Ser w cieście jest miękki, pulchny i rozpływa się w ustach. Polecam i zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na sernik:


Sernik z jabłkami

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 15 dkg margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do formy a drugą zamrozić.

Ser:
  • 1 kg sera zmielonego
  • 6 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4-5 jabłek
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, dodać ser a na końcu pianę z białek ( delikatnie połączyć z serem ). Masę serową wyłożyć na ciasto kruche, na ser nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.

Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną lub kisiel, wylać na jabłka, na pianę zetrzeć równomiernie na dużych oczkach drugą połowę ciasta. 
Piec w 180 stopniach przez 40-60 minut.

Wskazówki:
  • ciasto które zamrażamy możemy podzielić na 2 części i uformować z nich wałki wtedy szybciej się zamrożą i lepiej będzie je zetrzeć
  • ser należy zmielić 3 razy wtedy ser jest miękki i pulchny
  • pod koniec pieczenia przy pieczeniu serników włączam funkcję w piekarniku: pieczenie tylko spodu ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz