Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Sernik z jabłkami jest dla mnie ciekawym odkryciem. Do tej pory myślałam, że jedynym owocem pasującym do sera jest brzoskwinia a przekonałam się, że i jabłka świetnie współgrają. Ser w cieście jest miękki, pulchny i rozpływa się w ustach. Polecam i zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na sernik:
Sernik z jabłkami
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 żółtka
- 15 dkg margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
- 1 kg sera zmielonego
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 25 dkg margaryny
- 20 dkg cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 4-5 jabłek
Piana:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu
Piec w 180 stopniach przez 40-60 minut.
Wskazówki:
- ciasto które zamrażamy możemy podzielić na 2 części i uformować z nich wałki wtedy szybciej się zamrożą i lepiej będzie je zetrzeć
- ser należy zmielić 3 razy wtedy ser jest miękki i pulchny
- pod koniec pieczenia przy pieczeniu serników włączam funkcję w piekarniku: pieczenie tylko spodu ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz