Tak dawno nie piekłam tortu o nowym smaku, że jak tylko nadarzyła się okazja bardzo długo zastanawiałam się co tu nowego spróbować? Aż w końcu wpadłam na pomysł, aby połączyć tradycję z nowoczesnością czyli zwykłego (niezwykłego) murzynka i masę o nie typowym smaku pomarańczy. Smaki pasują do siebie idealnie, tort jest słodki, ale nie przesadnie :)
Tort jest bardzo mięciutki a dodatkowo bardzo czekoladowy, budyń na masę został ugotowany na soku z pomarańczy i bardzo fajnie komponuje się z czekoladowymi plackami. Dodatkowo blaty namoczyłam świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, aby tort nie był "za suchy" po za tym sok nadaje jeszcze bardziej pomarańczowy smak.
Przepis na pewno będzie jeszcze przeze mnie nie raz wykorzystany i mam nadzieję, że i Wam się spodoba i posmakuje w Waszych domach.
Stopień trudności wykonania: trudny
Przepis na tort:
Tort czekoladowo pomarańczowy
Ciasto czekoladowe:
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna
Wykonanie:
Składniki te należy zagotować, od tej chwili gotować jeszcze pięć minut cały czas mieszając. Do pozostałej masy dodać 4 żółtka, po jednym ucierać, dodać 2 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubite na pianę dodać na końcu powoli łącząc z masą czekoladową używając szpatułki. Piec w 180 stopniach przez około godzinę, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony.
Masa pomarańczowa:
- 3 szklanki soku z pomarańczy (z kartonu-jak najlepszej jakości lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
1,5 szklanki soku postawić na ogniu, do pozostałej części dodać obie mąki i żółtka, do już ciepłego soku dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia, kiedy sok zacznie się gotować dodać do niego sok z mąkami mieszać na ogniu do zgęstnienia, nie gotować. Budyń wystudzić, aby nie utworzył się kożuch najlepiej przykryć jeszcze ciepły budyń folią aluminiową. Zimny budyń połączyć z rozkręconą margaryną lub masłem. Budyń dodawać powoli po łyżce.
Nasącz:
Wskazówki:
1,5 szklanki soku postawić na ogniu, do pozostałej części dodać obie mąki i żółtka, do już ciepłego soku dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia, kiedy sok zacznie się gotować dodać do niego sok z mąkami mieszać na ogniu do zgęstnienia, nie gotować. Budyń wystudzić, aby nie utworzył się kożuch najlepiej przykryć jeszcze ciepły budyń folią aluminiową. Zimny budyń połączyć z rozkręconą margaryną lub masłem. Budyń dodawać powoli po łyżce.
Nasącz:
- sok z jednej pomarańczy
- przegotowana woda (dodałam tyle ile było soku czyli w stosunku 1:1)
Wskazówki:
- Do tortu upiekłam 2 ciasta czekoladowe, każde z nich przekroiłam na pół, tak aby były 3 warstwy masy
- masę do udekorowania zrobiłam oddzielnie (jest to zwykła masa budyniowa przepis podam później w zakładce moje porady)
- róże wykonałam z czekolady plastycznej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz