Jeśli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto i nie macie ochoty na długie przesiadywanie w kuchni przepis na roladę jest dla Was. Bardzo szybko się ją wykonuje i jest bardzo smaczna. Idealnie sprawdza się kiedy niezapowiedziani goście dzwonią, że za chwilę się u Was zjawią. Zacznijcie już teraz obierać jabłka i robić biszkopt a za pół godziny będziecie mieli coś słodkiego do przegryzienia.
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na roladę:
Rolada jabłkowa
- około kilogram słodkich jabłek
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na blasze równomiernie układamy pokrojone jabłka.
Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Na ułożone na blasze jabłka wylewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (może być krócej) kiedy biszkopt się już upiecze jeszcze ciepły zwijamy. W tym celu : przykładamy deskę do biszkoptu i odwracamy tak że papier jest na górze, papier zdejmujemy i zwijamy roladę tak, że jabłka będę znajdywały się w środku, ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz