sobota, 9 maja 2015

Rolada jabłkowa



Jeśli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto i nie macie ochoty na długie przesiadywanie w kuchni przepis na roladę jest dla Was. Bardzo szybko się ją wykonuje i jest bardzo smaczna. Idealnie sprawdza się kiedy niezapowiedziani goście dzwonią, że za chwilę się u Was zjawią. Zacznijcie już teraz obierać jabłka i robić biszkopt a za pół godziny będziecie mieli coś słodkiego do przegryzienia. 
Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na roladę:

Rolada jabłkowa

  • około kilogram słodkich jabłek
Jabłka obieramy, kroimy w małe ćwiarteczki.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na blasze równomiernie układamy pokrojone jabłka.

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy będą już ubite dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż białka będą lśnić, wyłączamy mikser i dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem, które mieszamy z białkami szpatułką do połączenia, na sam koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy z masą jajeczną. 

Na ułożone na blasze jabłka wylewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (może być krócej) kiedy biszkopt się już upiecze jeszcze ciepły zwijamy. W tym celu : przykładamy deskę do biszkoptu i odwracamy tak że papier jest na górze, papier zdejmujemy i zwijamy roladę tak, że jabłka będę znajdywały się w środku, ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz