Przepis na to ciasto pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis", którą razem z mamą sumiennie prenumerowałyśmy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i przepyszne. Sprawdzi się przy każdej okazji. Jest miękkie, słodkie a starte jabłka sprawiają, że ciasto nie jest suche. Uprażone na maśle wiórki kokosowe fajnie chrupią pod zębami i pięknie zdobią ciasto. Jeśli je upieczecie na pewno będziecie zadowoleni ! :)
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na ciasto:
Trociniak
Biszkopt:
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać proszek do pieczenia i wymieszać, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i miksować do momentu aż białka będą lśnić. Mikser wyłączyć i odstawić, do białek dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, dodać obie mąki (najlepiej przesiane) i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę wylać na blachę i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części.
Masa:
- pół litra mleka
- cukier waniliowy
- łyżka (kopiasta) mąki pszennej
- łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru kryształu
- margaryna lub masło
250 ml mleka postawić na ogniu w pozostałej części rozmieszać obie mąki, kiedy mleko będzie ciepłe dodać oba cukry do mleka, aby się rozpuściły w momencie, kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy pozostałe mleko z mąkami i mieszamy do momentu aż cała masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Budyń studzimy, zimny dodajemy porcjami do rozkręconej na puch margaryny bądź masła.
Masa jabłkowa:
- 5 jabłek
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1 litr wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.
Wiórki:
- opakowanie wiórków kokosowych (100g)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Przełożenie:
Pierwsza część biszkoptu, połowa masy budyniowej, jabłka z galaretką, druga połowa biszkoptu, masa budyniowa, wiórki kokosowe.
Wskazówki:
- galaretki mogą być różnego smaku w zależności od gustu, w oryginalnym przepisie były to galaretki agrestowe
- po przygotowaniu wiórków można je wysypać na kartkę papieru - szybciej wystygną i pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu
- należy uważać aby nie przypalić wiórków, może tak się stać gdy zostawimy je na jeszcze ciepłej patelni
- przy przygotowywaniu masy budyniowej budyń dodaję po łyżce za każdym razem dokładnie wkręcając go w masę w ten sposób unikniemy zważenia się masy
- po położeniu drugiej części biszkoptu na jabłka można ciasto na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka z jabłkami zastygła w ten sposób nie będzie wypływać podczas gdy będziemy kłaść kolejną porcję masy na wierzch
- wiórki posypać po wierzchu od razu po położeniu masy, aby się dobrze przykleiły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz