środa, 20 maja 2015

Trociniak



Przepis na to ciasto pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis", którą razem z mamą sumiennie prenumerowałyśmy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i przepyszne. Sprawdzi się przy każdej okazji. Jest miękkie, słodkie a starte jabłka sprawiają, że ciasto nie jest suche. Uprażone na maśle wiórki kokosowe fajnie chrupią pod zębami i pięknie zdobią ciasto. Jeśli je upieczecie na pewno będziecie zadowoleni ! :)
Stopień trudności wykonania: łatwe 


Przepis na ciasto:

Trociniak

Biszkopt:
  • 3 jaja 
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać proszek do pieczenia i wymieszać, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i miksować do momentu aż białka będą lśnić. Mikser wyłączyć i odstawić, do białek dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, dodać obie mąki (najlepiej przesiane) i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę wylać na blachę i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masa:
  • pół litra mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżka (kopiasta) mąki pszennej 
  • łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • margaryna lub masło
250 ml mleka postawić na ogniu w pozostałej części rozmieszać obie mąki, kiedy mleko będzie ciepłe dodać oba cukry do mleka, aby się rozpuściły w momencie, kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy pozostałe mleko z mąkami i mieszamy do momentu aż cała masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Budyń studzimy, zimny dodajemy porcjami do rozkręconej na puch margaryny bądź masła.


Masa jabłkowa:

  • 5 jabłek
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, kiedy galaretka  zacznie tężeć dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.


Wiórki:
  • opakowanie wiórków kokosowych (100g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Roztapiamy masło i prażymy na nim wiórki razem z cukrem, studzimy.

Przełożenie:
Pierwsza część biszkoptu, połowa masy budyniowej, jabłka z galaretką, druga połowa biszkoptu, masa budyniowa, wiórki kokosowe.

Wskazówki:
  • galaretki mogą być różnego smaku w zależności od gustu, w oryginalnym przepisie były to galaretki agrestowe
  • po przygotowaniu wiórków można je wysypać na kartkę papieru - szybciej wystygną i pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu
  • należy uważać aby nie przypalić wiórków, może tak się stać gdy zostawimy je na jeszcze ciepłej patelni
  • przy przygotowywaniu masy budyniowej budyń dodaję po łyżce za każdym razem dokładnie wkręcając go w masę w ten sposób unikniemy zważenia się masy
  • po położeniu drugiej części biszkoptu na jabłka można ciasto na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka z jabłkami zastygła w ten sposób nie będzie wypływać podczas gdy będziemy kłaść kolejną porcję masy na wierzch
  • wiórki posypać po wierzchu od razu po położeniu masy, aby się dobrze przykleiły 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz