Tort Cygański upiekła moja mama a piecze Ona naprawdę pyszne rzeczy :) Tort przybrał postać ciasta, ale nie ważna jest forma podania a smak. Torcik wyszedł naprawdę pyszny, dawno go nie jadłam, bo sama jeszcze nigdy nie podjęłam się jego upieczenia - wiadomo mamine jest najlepsze. Bardzo lubię makowe placki a w połączeniu z galaretkami i słodką masą są naprawdę obłędne. Mama tort polała czekoladową polewą, zrobioną w domu a nie kupioną w sklepie. Smak i zapach dzieciństwa w jednym kawałku. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takich słodkości zachęcam :)
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na tort:
Tort Cygański
Ciasto makowe:
- 8 jaj
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dkg masła
- 25 dkg cukru pudru
- 10 dkg miodu
- 3 dkg kakao
- 30 dkg maku
Mak należy zalać zimną wodą tak, aby cały mak był w wodzie (wody może być nadmiar, ponieważ i tak później mak odsączamy), mak ten powinien stać całą noc. Następnie należy go następnego dnia ugotować: postawić na małym ogniu, gotować przez około 10-15 minut, jeśli jest nadmiar wody odlać. Mak ostudzić. Tak przygotowany mak przemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, miodem, żółtkami dodać mak, mąkę ziemniaczaną, kakao i sodę. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, zmieszać je z masą delikatnie za pomocą szpatułki. Piec około 40 minut a nawet 60 minut w 180 stopniach. Upieczony i wystudzony placek przekroić.
Upiec jasny biszkopt z 3 jaj, wystudzony pokroić w paski wzdłuż biszkoptu.
Masa:
Ugotować budyń (z torebki) z pół litra mleka lub domowy według własnego przepisu. Zimny budyń rozkręcić z masłem (250 g).
Galaretki (najlepiej 2 różnego smaku, mama użyła agrestowej-zielona i truskawkowej-czerwona) rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wlać do talerzy, aby stężały.
Stężałe galaretki pokroić w paski.
Ułożenie:
Pierwsza część placka makowego, pół masy, układamy paski biszkoptu i galaretek na przemian tak, aby na brzegu był biszkopt, masa, placek makowy, polewa.
Uwagi:
Przepis na domową polewę postaram się jak najszybciej opublikować na blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz