wtorek, 16 czerwca 2015

Cytrynowiec


Przepis na cytrynowca pochodzi z programu telewizyjnego "Ewa gotuje", który często włączam tylko pod koniec jego trwania, aby zobaczyć co Pani Ewa dobrego upiecze. Zazwyczaj jeśli okazuje się, że to coś ciekawego szybko przepis notuję na skrawku papieru a później zastanawiam się czy czegoś nie pominęłam :) Ciasto przypadło do gustu chyba każdemu z mojej rodziny. Największym fanem cytrynowca jest mój siostrzeniec Mikołaj, który zażyczył sobie to ciasto na własną Komunię. 
Słodkie placki, kwaśna cytrynowa masa a do tego cytrynowy lukier - Pycha! 
Polecam - Agata Milaniuk ;D
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasto:


Cytrynowiec


Placki:
  • 1,5 margaryny
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g mąki
  • 6 jaj
Margarynę utrzeć z cukrem, do puszystej masy dodajemy po jednym jajku i porcji mąki aż do wyczerpania składników, na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Masę dzielimy na 3-4 części i pieczemy z masy cieniutkie placki w 180 stopniach przez 15 minut.

Masa:
  • 3 cytryny - otrzeć skórki
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Podane składniki roztrzepać i wlać do gotującego się syropu

Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru  
Zagotować. Placki przekładać jeszcze ciepłą masą cytrynową.

Wskazówki:

  • Po upieczeniu każdy placek kłaść oddzielnie na tace, ponieważ ułożone jeden placek na drugim spowoduje sklejenie
  • lukier cytrynowy: wycisnąć sok z połówki cytryny, do soku wsypywać porcjami cukier puder za każdym razem rozcierając na gładką masę, cukier dodawać do soku do momentu otrzymania odpowiedniej gęstości lukru (około 3/4-1 szklanka cukru pudru) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz