Przepis na cytrynowca pochodzi z programu telewizyjnego "Ewa gotuje", który często włączam tylko pod koniec jego trwania, aby zobaczyć co Pani Ewa dobrego upiecze. Zazwyczaj jeśli okazuje się, że to coś ciekawego szybko przepis notuję na skrawku papieru a później zastanawiam się czy czegoś nie pominęłam :) Ciasto przypadło do gustu chyba każdemu z mojej rodziny. Największym fanem cytrynowca jest mój siostrzeniec Mikołaj, który zażyczył sobie to ciasto na własną Komunię.
Słodkie placki, kwaśna cytrynowa masa a do tego cytrynowy lukier - Pycha!
Polecam - Agata Milaniuk ;D
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na ciasto:
Cytrynowiec
Placki:
- 1,5 margaryny
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 375 g mąki
- 6 jaj
Masa:
- 3 cytryny - otrzeć skórki
- 2 żółtka
- sok z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Syrop:
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Wskazówki:
- Po upieczeniu każdy placek kłaść oddzielnie na tace, ponieważ ułożone jeden placek na drugim spowoduje sklejenie
- lukier cytrynowy: wycisnąć sok z połówki cytryny, do soku wsypywać porcjami cukier puder za każdym razem rozcierając na gładką masę, cukier dodawać do soku do momentu otrzymania odpowiedniej gęstości lukru (około 3/4-1 szklanka cukru pudru)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz