Bułeczki z budyniem to idealna przekąska na drugie śniadanie. Są słodziutkie i miękkie a dodatkowo zjedzone z mlekiem mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nikt chyba nie zaprzeczy, że bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Przepis na te drożdżówki jest naprawdę mało skomplikowany i nie trzeba być mistrzem w robieniu ciasta drożdżowego, aby wyszły pulchne. Z przepisu na to ciasto drożdżowe korzystam również przy przygotowaniu innych drożdżówek np. z borówkami czy truskawkami. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu, jestem pewna, że drożdżówki posmakują wszystkim członkom rodziny :)
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na drożdżówki:
Drożdżówki z budyniem
Ciasto drożdżowe:- 1 kg mąki
- 10 dkg cukru
- pół margaryny
- 7 dkg drożdży
- 4 jajka 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 0koło 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w prostokąt, na każdym na brzegu ułożyć zimny budyń, zwijać jak roladę ciąć w 3 cm paski. Układać drożdżówki na blasze, wierzch posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i upiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz