czwartek, 11 czerwca 2015

Drożdżówki z budyniem


Bułeczki z budyniem to idealna przekąska na drugie śniadanie. Są słodziutkie i miękkie a dodatkowo zjedzone z mlekiem mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nikt chyba nie zaprzeczy, że bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Przepis na te drożdżówki jest naprawdę mało skomplikowany i nie trzeba być mistrzem w robieniu ciasta drożdżowego, aby wyszły pulchne. Z przepisu na to ciasto drożdżowe korzystam również przy przygotowaniu innych drożdżówek np. z borówkami czy truskawkami. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu, jestem pewna, że drożdżówki posmakują wszystkim członkom rodziny :)
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na drożdżówki:

Drożdżówki z budyniem

Ciasto drożdżowe:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg cukru
  • pół margaryny
  • 7 dkg drożdży
  • 4 jajka 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
Zrobić rozczyn: podgrzać mleko, tak, aby było tylko ciepłe!, dodać łyżkę cukru i drożdże, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną margarynę i  ubite rózgą lub trzepaczką jajka z cukrem  ( 4 w całości i 2 żółtka), wyrobić ciasto ( jeśli będzie za mało gęste dodać trochę mąki). Gdy będzie gładkie i będzie odstawać od ręki, zostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 0koło 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
Ugotować budyń, można dodać rodzynki.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w prostokąt, na każdym na brzegu ułożyć zimny budyń, zwijać jak roladę ciąć w 3 cm paski. Układać drożdżówki na blasze, wierzch posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i upiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz