czwartek, 9 lipca 2015

Babka czekoladowa



Przepis na tą babkę znalazłam kiedy po upieczeniu ciasta z samych żółtek chciałam w pożyteczny sposób wykorzystać białka. Przepis pochodzi ze strony "Mój przepis na".
Mocno czekoladowa babka z wiśniami jest idealna dla tych którzy uwielbiają czekoladę deserową. Babka dodatkowo jest z wiśniami, dlatego jest idealnie mokra. 
Uprzedzam jednak, że dla cukroholików ten wypiek nie przypadnie do gustu, ponieważ ma dużą ilość czekolady deserowej i kakao a małą ilość cukru :(
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na babkę:


Babka czekoladowa

  • 2,5 łyżki kakao
  • 100 g czekolady deserowej (70%)
  • 50 g masła lub margaryny
  • 120 g cukru 
  • 100 ml gorącej wody
  • 5 dużych białek
  • 85 g mąki pszennej
  • wiśnie z syropu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnku umieścić wodę, masło, czekoladę, kakao, 80 g cukru wszystko podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Do masy kakaowej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać pozostały cukier (40 g). Białka dodawać do masy kakaowej i delikatnie połączyć tak aby stworzyć jednolitą masę. Wiśnie obtoczyć w mące (aby nie opadły podczas pieczenia na dno) i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ponad godzinę (należy po godzinie sprawdzać patyczkiem czy jest już gotowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz