niedziela, 12 lipca 2015

Domowe ptasie mleczko


Lekkie i pyszne ciasto na zimno idealnie sprawdza się jako słodka przekąska latem. 
Przepis na to ciasto pochodzi ze strony Domowa Cukierenka, ale sama wprowadziłam dużo zmian. Moja wersja zawiera inne smaki galaretek, na górze ułożyłam maliny i polałam grubą warstwą galaretki. Ciasto podczas przygotowywania wymaga dużo uwagi, ponieważ galaretki i żelatyna szybko tężeją więc całą pracę należy starannie przemyśleć. U mnie wyglądało to w ten sposób, że mimo ciągłego sprawdzania konsystencji galaretek i tak tężały nie w tej kolejności jak trzeba, albo wcale nie chciały tężeć :) Pomimo całej włożonej mojej pracy, naprawdę warto przygotować takie ciastko i delektować się nim ciepłego letniego popołudnia. Latem takie ciasto to skarb w naszej lodówce, gasi pragnienie i dostarcza dawkę cukru przekazując nam energię nawet podczas upałów.
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:


Domowe ptasie mleczko

Masa bazowa:

  • 5 jaj
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, kiedy masa będzie już puszysta dodawać po jednym żółtku za każdym razem rozkręcając masę. Do tak przygotowanej masy wlać zimne mleko z żelatyną. Odstawić (jeśli stężeje to nic się nie stanie).

Dodatkowo:

  • biszkopty
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • galaretki pomarańczowa i trzy czerwone
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Galaretki jedną czerwoną i jedną pomarańczową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Pozostałe galaretki w 300 ml wody (dwie czerwone można rozpuścić w jednym naczyniu).

Wykonanie krok po kroku:
  1. Przygotowaną masę bazową na ptasie mleczko dzielimy na 3 części
  2. Pozostawione białka ubijamy na sztywną pianę i dzielimy ją na 3 części
  3. Przygotowujemy duże naczynie np. garnek z gorącą wodą
  4. Do tego naczynia z gorącą wodą wkładamy miskę z pierwszą częścią masy, dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w wodzie - miksujemy i dodajemy kakao oraz jedną część białek( masa może być rzadka więc wkładamy ją do lodówki, aby stężała i była gęsta ale nie sztywna )
  5. Następnie w podobny sposób przygotowujemy kolejne masy, wkładamy do naczynia z gorącą wodą miskę z kolejną częścią masy rozkręcamy i dodajemy zimną już galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dodajemy białka 
  6. Tak samo postępujemy z ostatnią  masą z galaretką truskawkową. 
Wszystkie warstwy ptasiego mleczka możemy przygotować jedna po drugiej a gotowe masy wkładać do lodówki, ponieważ mi masy wychodziły rzadkie po dodaniu białek. Pierwsza masa kakaowa powinna stężeć pierwsza, kiedy tak się stanie polewamy nią przygotowane w tortownicy biszkopty. Tortownicę z masą wkładamy do lodówki, aby mocniej stężała. Następnie na tą warstwę wylewamy kolejną masę pomarańczową (jeśli w lodówce za bardzo stężała możemy ją na chwilę włożyć do miski z ciepłą wodą i rozkręcić mikserem). Tortownicę z dwiema warstwami wkładamy do lodówki tak jak wcześniej, na koniec wylewamy ostatnią warstwę.Następnie układamy owoce (u mnie były to maliny) i polewamy 2 tężejącymi czerwonymi galaretkami (u mnie truskawkowe). Tortownica z ciastem powinna cały czas stać w lodówce.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz