Lekkie i pyszne ciasto na zimno idealnie sprawdza się jako słodka przekąska latem.
Przepis na to ciasto pochodzi ze strony Domowa Cukierenka, ale sama wprowadziłam dużo zmian. Moja wersja zawiera inne smaki galaretek, na górze ułożyłam maliny i polałam grubą warstwą galaretki. Ciasto podczas przygotowywania wymaga dużo uwagi, ponieważ galaretki i żelatyna szybko tężeją więc całą pracę należy starannie przemyśleć. U mnie wyglądało to w ten sposób, że mimo ciągłego sprawdzania konsystencji galaretek i tak tężały nie w tej kolejności jak trzeba, albo wcale nie chciały tężeć :) Pomimo całej włożonej mojej pracy, naprawdę warto przygotować takie ciastko i delektować się nim ciepłego letniego popołudnia. Latem takie ciasto to skarb w naszej lodówce, gasi pragnienie i dostarcza dawkę cukru przekazując nam energię nawet podczas upałów.
Stopień trudności wykonania: średni
Przepis na ciasto:
Domowe ptasie mleczko
Masa bazowa:- 5 jaj
- 500 ml mleka
- 4 łyżki żelatyny
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- biszkopty
- łyżka żelatyny
- 2 łyżki kakao
- galaretki pomarańczowa i trzy czerwone
Wykonanie krok po kroku:
- Przygotowaną masę bazową na ptasie mleczko dzielimy na 3 części
- Pozostawione białka ubijamy na sztywną pianę i dzielimy ją na 3 części
- Przygotowujemy duże naczynie np. garnek z gorącą wodą
- Do tego naczynia z gorącą wodą wkładamy miskę z pierwszą częścią masy, dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w wodzie - miksujemy i dodajemy kakao oraz jedną część białek( masa może być rzadka więc wkładamy ją do lodówki, aby stężała i była gęsta ale nie sztywna )
- Następnie w podobny sposób przygotowujemy kolejne masy, wkładamy do naczynia z gorącą wodą miskę z kolejną częścią masy rozkręcamy i dodajemy zimną już galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dodajemy białka
- Tak samo postępujemy z ostatnią masą z galaretką truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz