wtorek, 14 lipca 2015

Polewa czekoladowa


Piękne ciasto to takie, które jest zwieńczone polewą czekoladową. Dopiero po polaniu gotowego ciasta polewą mamy świadomość, że ciasto jest skończone i będzie się wspaniale prezentowało pokrojone na paterze. 
Polewa czekoladowa powinna być smaczna, powinna lśnić na cieście oraz przy krojeniu ciasta nie powinna się łamać a dobrze przylegać do ciasta. Wydawałoby się, że tak prosta sprawa a jednak należy i na to zwrócić uwagę. 
Przepis na polewę który prezentuję poniżej dostałam od mojej cioci, korzystam z niego od kilku lat i zawsze jestem zadowolona i z efektu i ze smaku :) 
Namawiam Was  abyście częściej korzystali z domowych przepisów na polewy, ponieważ są  smaczniejsze i przede wszystkim nie łamią się przy krojeniu jak większość kupnych :) 
Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na polewę:

Polewa czekoladowa

  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 margaryny
  • 4 łyżeczki cukru pudru (może być cukier kryształ)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubym dnem i zagotować, gotować na wolnym ogniu około 5 minut cały czas mieszając. Na koniec dodać żelatynę i energicznie mieszać, aż do jej rozpuszczenia, tak, aby polewa była lśniąca i gładka. 

Wskazówki:
  • polewa zawiera małą ilość cukru,więc jeśli ktoś woli słodsze wypieki może dodać więcej cukru
  • ciasto polewamy po ochłodzeniu się polewy (może być ciepła, ale nie może być gorąca)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz