niedziela, 26 lipca 2015

Kocie oczka


Kocie oczka to ciasteczka które są bardzo pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasteczek wychodzi sporo, ale niestety pierwszego dnia po złożeniu są jeszcze twarde i nie aż tak smaczne jak następnego dnia po wyjęciu z pudełka :) Kocie oczka należy przekładać kwaśnym dżemem, tak aby słodkie ciastka przełamał kwaśny jego smak. Przepis stary jak świat, ale sprawdzony, zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu, niech i Wam się upiecze!
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na ciasteczka:


Kocie oczka

  • około 650-700 g mąki
  • margaryna
  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 9 łyżek kwaśnej śmietany
Ciasto zagnieść z podanych składników, rozwałkowywać i wycinać kółka (można wykorzystać szklankę) i taką samą ilość kółek z dziurką w środku wyciśniętą np. kieliszkiem. Pełne ciastka smarować dżemem i przykrywać ciastkiem z dziurką. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. Ciasteczka włożyć do pudełka i szczelnie zamknąć. Najlepiej smakują następnego dnia :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz