środa, 29 lipca 2015

Jezioro Łabędzie


Piękna nazwa dla pysznego ciasta. Jezioro Łabędzie gości u mnie w domu dosyć często i zawsze znika błyskawicznie, ciasto dosyć złożone, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Placki czekoladowe, wafel z orzechami i masa kajmakowa to naprawdę obłędne połączenie. Skusi się na pewno każdy na kawałek takiej słodkości. Spróbujcie tego przepisu w swoich domach a na pewno zaskoczy gości i wszystkim bardzo posmakuje :)
Stopień trudności wykonania: średni


Przepis na ciasto:
Jezioro Łabędzie
Ciasto kakaowe:
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka zsiadłego mleka
  • łyżeczka amoniaku (może być również łyżeczka proszku do pieczenia)
  • szklanka mąki
Żółtka rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki na końcu dodając kakao, do tak przygotowanej masy dodać zsiadłe mleko, przesianą mąkę a na końcu amoniak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na trzy części, wylewać każdą część na blachę i piec w 180 stopniach 15-20 minut (za każdym razem podpiekałam trochę dół).

Wafle:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wafel wykroić tak aby pasował kształtem i wielkością do placków kakaowych, położyć je w blasze, posmarować połową białek i posypać orzechami, piec w 150 stopniach około 30 minut (do zarumienienia). Zrobić 2 takie wafle.

Masa kajmakowa:
  • margaryna (lub masło)
  • masa kajmakowa
Rozetrzeć margarynę i dodawać porcjami masę kajmakową cały czas ucierając.

Przełożenie:
Placek kakaowy, masa, wafel, masa, placek kakaowy, wafel, masa, placek kakaowy.
Całość polać polewą czekoladową


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz