Przepis na ciasto:
Jezioro Łabędzie
Ciasto kakaowe:
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- szklanka zsiadłego mleka
- łyżeczka amoniaku (może być również łyżeczka proszku do pieczenia)
- szklanka mąki
Żółtka rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki na końcu dodając kakao, do tak przygotowanej masy dodać zsiadłe mleko, przesianą mąkę a na końcu amoniak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na trzy części, wylewać każdą część na blachę i piec w 180 stopniach 15-20 minut (za każdym razem podpiekałam trochę dół).
Wafle:
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wafel wykroić tak aby pasował kształtem i wielkością do placków kakaowych, położyć je w blasze, posmarować połową białek i posypać orzechami, piec w 150 stopniach około 30 minut (do zarumienienia). Zrobić 2 takie wafle.
Masa kajmakowa:
- margaryna (lub masło)
- masa kajmakowa
Rozetrzeć margarynę i dodawać porcjami masę kajmakową cały czas ucierając.
Przełożenie:
Placek kakaowy, masa, wafel, masa, placek kakaowy, wafel, masa, placek kakaowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz