Kolejny raz w przeciągu miesiąca potrzebowałam ciekawego przepisu, który pozwoli wykorzystać mi pozostałe po innych ciastach białka. Białek nazbierało się niestety dużo bo aż 11, a skąd? 5 zostało po Cieście w waflu z kajmakiem 2 białka po Drożdżówkach z budyniem i 4 po Kocich oczkach. Tak więc mając do dyspozycji tyle białek należało je jakoś spożytkować :) Znalazłam więc super przepis na stronie: Kora cynamonu i szybciutko ( w przeciągu pół godziny ) babka już rosła w piekarniku. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie pozmieniała, ale babka i tak pięknie wyrosła! Łaciata jest pycha i to tyle na ten temat, upieczcie i sami się przekonacie :)
Stopień trudności wykonania: łatwy
Przepis na babkę:
Łaciata babka
- 11 białek
- 230 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- cukier waniliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz