czwartek, 16 lipca 2015

Łaciata babka


Kolejny raz w przeciągu miesiąca potrzebowałam ciekawego przepisu, który pozwoli wykorzystać mi pozostałe po innych ciastach białka. Białek nazbierało się niestety dużo bo aż 11, a skąd? 5 zostało po Cieście w waflu z kajmakiem 2 białka po Drożdżówkach z budyniem i 4 po Kocich oczkach. Tak więc mając do dyspozycji tyle białek należało je jakoś spożytkować :) Znalazłam więc super przepis na stronie: Kora cynamonu i szybciutko ( w przeciągu pół godziny ) babka już rosła w piekarniku. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie pozmieniała, ale babka i tak pięknie wyrosła! Łaciata jest pycha i to tyle na ten temat, upieczcie i sami się przekonacie :)
Stopień trudności wykonania: łatwy


Przepis na babkę:


Łaciata babka

  • 11 białek
  • 230 g cukru
  • 350 g mąki pszennej 
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do sztywnych białek dodać cukier kryształ i cukier waniliowy (nie przerywając miksowania) miksować do momentu aż białka będą lśnić, wyłączyć mikser. Do tak przygotowanych białek wlewać po trochę olej i mieszać białka delikatnie szpatułką następnie wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na koniec dodać mleko (wszystko delikatnie łączyć). Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Obie masy na przemian wkładać do formy na babkę. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Babkę polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz