Babka marchewkowa jest bogata w witaminę A i to jest
najlepszy pretekst, żeby upiec takie ciasto. Marchewka jest tak słodka o tej porze
roku, że postanowiłam przyrządzić coś zdrowego dla mojej rodziny, całość
polałam lukrem z cytryny-wyszło pysznie :) Przepis znalazłam na stronie „Przepisy Joli”- zwykłe
(niezwykłe) ciasto z podstawowych składników, które znajdują się w każdym domu.
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na babkę:
Babka marchewkowa
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g startej marchewki
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Margarynę
rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dolać
rozpuszczoną margarynę. W osobnej misce, przesiać mąki, proszek do pieczenia,
sodę i cynamon, wymieszać. Sypką mieszankę dodać do żółtek, następnie dodać
startą marchewkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,
delikatnie dodać do masy marchewkowej i połączyć. Ciasto przelać do formy na babkę, piec w 180 stopniach około 45-60 minut do suchego patyczka.
Lukier cytrynowy:
2-3 łyżki soku z cytryny, cukier puder dodawać do soku do momentu aż lukier
będzie dosyć gęsty.
Wystudzoną babkę polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz