niedziela, 30 sierpnia 2015

Babka marchewkowa


Babka marchewkowa jest bogata w witaminę A i to jest najlepszy pretekst, żeby upiec takie ciasto. Marchewka jest tak słodka o tej porze roku, że postanowiłam przyrządzić coś zdrowego dla mojej rodziny, całość polałam lukrem z cytryny-wyszło pysznie :) Przepis znalazłam na stronie „Przepisy Joli”- zwykłe (niezwykłe) ciasto z podstawowych składników, które znajdują się w każdym domu. 
Stopień trudności wykonania: łatwe

Przepis na babkę:
Babka marchewkowa
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 g startej marchewki

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Margarynę rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dolać rozpuszczoną margarynę. W osobnej misce, przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Sypką mieszankę dodać do żółtek, następnie dodać startą marchewkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie dodać do masy marchewkowej i połączyć. Ciasto przelać do formy na babkę, piec w 180 stopniach około 45-60 minut do suchego patyczka.

Lukier cytrynowy:
2-3 łyżki soku z cytryny, cukier puder dodawać do soku do momentu aż lukier będzie dosyć gęsty.

Wystudzoną babkę polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz