środa, 9 września 2015

Aniołek


Aniołek to ciasto bardzo delikatne i nieziemsko pyszne! Słodkie placki są upieczone na śmietanie i spulchnione są amoniakiem, masa Aniołka to budyń, którym na ciepło przekładamy ciasto. Dosyć prosty w przygotowaniu Aniołek sprawdzi się przy każdej okazji i myślę, że posmakuje każdemu.
Stopień trudności wykonania:średni


Przepis na ciasto:
Aniołek
Placki:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 margaryny (rozpuścić)
  • łyżka amoniaku
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wbić 2 jaja, dodać gęstą śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i amoniak, następnie zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, piec w 180 stopniach do zarumienienia.

Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • margaryna
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka gęstej śmietany
  • 2 cukry waniliowe
Do dużego garnka (masy wychodzi sporo) wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier zwykły i waniliowy, dodać pokrojoną na kostkę margarynę, postawić na ogniu, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru i margaryny, do osobnej miski wlać pozostałe mleko (1 szklanka), dodać śmietanę, jaja, mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszankę z miski wlać do gotującego się mleka z margaryną, mieszać do zgęstnienia i zagotowania. 

Placki przekładać ciepłą masą. Można to zrobić na 2 sposoby:
Masę podzielić na 3 części i przełożyć placki tak, że wierzch ciasta jest "pusty" i np. polać polewą lub masę podzielić na 4 części, tak aby ostatnia porcja masy była na wierzchu i jeszcze ciepłą masę posypać wiórkami kokosowymi lub uprażonymi na patelni migdałami.

Wskazówki:
  • Ciepłe ciasto należy pozostawić w chłodnym miejscu do wystygnięcia, dopiero zimne wstawiamy do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz