Przepis na ciasto:
Aniołek
Placki:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 margaryny (rozpuścić)
- łyżka amoniaku
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wbić 2 jaja, dodać gęstą śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i amoniak, następnie zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, piec w 180 stopniach do zarumienienia.
Masa:
- 3 szklanki mleka
- szklanka cukru
- margaryna
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka gęstej śmietany
- 2 cukry waniliowe
Do dużego garnka (masy wychodzi sporo) wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier zwykły i waniliowy, dodać pokrojoną na kostkę margarynę, postawić na ogniu, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru i margaryny, do osobnej miski wlać pozostałe mleko (1 szklanka), dodać śmietanę, jaja, mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszankę z miski wlać do gotującego się mleka z margaryną, mieszać do zgęstnienia i zagotowania.
Placki przekładać ciepłą masą. Można to zrobić na 2 sposoby:
Masę podzielić na 3 części i przełożyć placki tak, że wierzch ciasta jest "pusty" i np. polać polewą lub masę podzielić na 4 części, tak aby ostatnia porcja masy była na wierzchu i jeszcze ciepłą masę posypać wiórkami kokosowymi lub uprażonymi na patelni migdałami.
Wskazówki:
- Ciepłe ciasto należy pozostawić w chłodnym miejscu do wystygnięcia, dopiero zimne wstawiamy do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz