Kolorowa śnieżka to ciasto, które sprawdza się podczas największych upałów, ponieważ włączenie piekarnika byłoby najgorszym z możliwych pomysłów. Cóż tu dużo mówić to ciasto to nic innego jak ubite śnieżki z galaretkami, bazą ciasta są biszkopty i... już, to tyle na temat trudności wykonania tego ciasta, ale należy przyznać, że i tak jest pyszne i bardzo puszyste!
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na ciasto:
Kolorowa Śnieżka
- 2 śnieżki (dodatkowo 400 ml zimnego mleka)
- 4 galaretki (2 w różnych smakach i 2 takiego samego smaku)
- paczka biszkoptów
2 o różnych smakach oddzielnie każdą w szklance wrzącej wody
2 tego samego smaku razem w 600 ml wrzącej wody
Galaretki wystudzić. Ubić pierwszą śnieżkę według przepisu na opakowaniu, dodać wystudzoną galaretkę (jedną z tych rozpuszczonych w mniejszej ilości wody) połączyć, masę włożyć na chwilę do lodówki. Ułożyć biszkopty w tortownicy, wylać na nie lekko tężejącą masę, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, w tym czasie ubić kolejną śnieżkę tak jak powyżej z pozostałą galaretką (rozpuszczoną w mniejszej ilości wody), tężejącą masę wylać jako kolejną warstwę, ułożyć na niej biszkopty, następnie zalać całość tężejącymi galaretkami, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia całego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz