Ciastka przez maszynkę piekły już nasze babcie. Wykonanie
tych ciastek jest banalnie proste, piecze się je długo tylko dlatego, że jedna
porcja surowego ciasta jest ogromna. Ciastek wychodzi dużo, ale nie martwcie
się na pewno szybko zniknął a jeśli nawet w domu nie macie łasuchów to możecie
zawsze włożyć je w pudełko i szczelnie zamknąć a postoją i doczekają się
niespodziewanych gości.
Stopień trudności wykonania: łatwe
Przepis na ciastka:
Ciastka przez maszynkę
- 8
szklanek mąki pszennej
- 3
żółtka
- 2
szklanki cukru
- 1
i 1/2 szklanki tłuszczu
- szklanka
śmietany
- łyżka
amoniaku
Margarynę (około 250 g) i smalec (około 125 g) rozpuścić
i trochę ostudzić, mąkę przesiać do miski lub na stolnicę dodać żółtka, cukier,
śmietanę, rozpuszczony tłuszcz i amoniak, wszystko zagnieść. Ciasto porcjami
wkładać do maszynki ze specjalnym zakończeniem (zdjęcie poniżej), przekręcać
ciasto, odrywać kawałki i układać na blasze. Piec w 180 stopniach do
zarumienienia.
Wskazówki:
- do
ciasta podczas zagniatania można dodać zapach np.cytrynowy
- jeśli
ciasto będzie za rzadkie można dodać więcej mąki (w oryginalnym przepisie
jest napisane 11 szklanek mąki ja dodałam 8 i pomyślałam, że później dodam
resztę a okazało się, że 8 spokojnie wystarczyło)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz