poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ciastka przez maszynkę


Ciastka przez maszynkę piekły już nasze babcie. Wykonanie tych ciastek jest banalnie proste, piecze się je długo tylko dlatego, że jedna porcja surowego ciasta jest ogromna. Ciastek wychodzi dużo, ale nie martwcie się na pewno szybko zniknął a jeśli nawet w domu nie macie łasuchów to możecie zawsze włożyć je w pudełko i szczelnie zamknąć a postoją i doczekają się niespodziewanych gości. 

Stopień trudności wykonania: łatwe


Przepis na ciastka:
Ciastka przez maszynkę

  • 8 szklanek mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki tłuszczu
  • szklanka śmietany
  • łyżka amoniaku
Margarynę (około 250 g) i smalec (około 125 g) rozpuścić i trochę ostudzić, mąkę przesiać do miski lub na stolnicę dodać żółtka, cukier, śmietanę, rozpuszczony tłuszcz i amoniak, wszystko zagnieść. Ciasto porcjami wkładać do maszynki ze specjalnym zakończeniem (zdjęcie poniżej), przekręcać ciasto, odrywać kawałki i układać na blasze. Piec w 180 stopniach do zarumienienia. 
Wskazówki:

  • do ciasta podczas zagniatania można dodać zapach np.cytrynowy
  • jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać więcej mąki (w oryginalnym przepisie jest napisane 11 szklanek mąki ja dodałam 8 i pomyślałam, że później dodam resztę a okazało się, że 8 spokojnie wystarczyło)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz