środa, 5 sierpnia 2015

Sękaczek


Przepis na sękaczka pochodzi z książki siostry Anastazji, ale oczywiście wprowadziłam pewne zmiany :) Ciasto w smaku przypomina trochę szarlotkę z karmelizowanymi orzechami, przepis prosty a ciasto pyszne i bez zbędnych kombinacji. Mi osobiście przypomina trochę snikersa tyle, że zamiast masy budyniowej są jabłka z galaretką. Sękaczek jest z pewnością godny polecenia, idealnie sprawdzi się w zwykłą niedzielę jak i przy okazji większych świąt.
Stopień trudności wykonania:średni 


Przepis na ciasto:

Sękaczek

Ciasto kruche:
  • 35 dag mąki 
  • 25 dag margaryny
  • 12 dag cukru kryształu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części, upiec jeden z trzech placków w 200 stopniach do zarumienienia
Masa orzechowa:
  • 18 dag posiekanych orzechów
  • 18 dag cukru kryształu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku z grubym dnie i umieścić na ogniu, powoli podgrzewać do połączenia składników i zagotować. 
Pozostałe dwa placki rozwałkować, umieścić w blasze i rozsmarować na nich masę orzechową.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (już obranych i bez gniazd nasiennych)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe 
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, smażyć pod przykryciem z cukrem około 10 minut, na koniec dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać.

Ułożenie:
Placek z masą orzechową, masa jabłkowa, pusty placek, masa jabłkowa, placek z masą orzechową

Wskazówki:
  • placki z masą orzechową nie należy wyjmować z blachy od razu po upieczeniu, ponieważ są jeszcze miękkie od miodu 
  • masę jabłkową należy trochę przestudzić, ponieważ jeszcze ciepła może być za luźna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz