Przepis na sękaczka pochodzi z książki siostry Anastazji, ale oczywiście wprowadziłam pewne zmiany :) Ciasto w smaku przypomina trochę szarlotkę z karmelizowanymi orzechami, przepis prosty a ciasto pyszne i bez zbędnych kombinacji. Mi osobiście przypomina trochę snikersa tyle, że zamiast masy budyniowej są jabłka z galaretką. Sękaczek jest z pewnością godny polecenia, idealnie sprawdzi się w zwykłą niedzielę jak i przy okazji większych świąt.
Stopień trudności wykonania:średni
Przepis na ciasto:
Sękaczek
Ciasto kruche:
- 35 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 12 dag cukru kryształu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
- 18 dag posiekanych orzechów
- 18 dag cukru kryształu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 15 dag masła
Pozostałe dwa placki rozwałkować, umieścić w blasze i rozsmarować na nich masę orzechową.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek (już obranych i bez gniazd nasiennych)
- 3-4 łyżki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
Ułożenie:
Placek z masą orzechową, masa jabłkowa, pusty placek, masa jabłkowa, placek z masą orzechową
Wskazówki:
- placki z masą orzechową nie należy wyjmować z blachy od razu po upieczeniu, ponieważ są jeszcze miękkie od miodu
- masę jabłkową należy trochę przestudzić, ponieważ jeszcze ciepła może być za luźna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz