Słodka teściowa jest naprawdę słodka! Przedstawiam Wam kolejny przepis siostry Anastazji, który może nie jest za łatwy w przygotowaniu, ale jestem pewna, że ciasto posmakuje wszystkim. Kokos i mak w połączeniu ze słodką masą i orzeźwiającą galaretką tworzy kuszącą całość, której nie można się oprzeć :) Polecam gorąco, pomimo że przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu.
Stopień trudności wykonania: trudny
Przepis na ciasto:
Słodka teściowa
Upiec ciemny biszkopt z 5 jaj i podzielić na dwie części (jeśli korzystacie z mojego przepisu pamiętajcie, że biszkopt ma być w wersji kakaowej-w przepisie wyjaśnione jest jak go zrobić)Ciasto makowo-kokosowe
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 litr mleka
Ponadto:
- duża paczka okrągłych biszkoptów
- 2-3 jasne galaretki ( rozpuścić w 600 ml wrzącej wody)
Przełożenie:
Połowa ciemnego biszkoptu, masa, beza makowo-kokosowa, masa, ciemny biszkopt, masa, okrągłe biszkopty, galaretki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz