wtorek, 11 sierpnia 2015

Słodka teściowa


Słodka teściowa jest naprawdę słodka! Przedstawiam Wam kolejny przepis siostry Anastazji, który może nie jest za łatwy w przygotowaniu, ale jestem pewna, że ciasto posmakuje wszystkim. Kokos i mak w połączeniu ze słodką masą i orzeźwiającą galaretką tworzy kuszącą całość, której nie można się oprzeć :) Polecam gorąco, pomimo że przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu.
Stopień trudności wykonania: trudny


Przepis na ciasto:


Słodka teściowa

Upiec ciemny biszkopt z 5 jaj i podzielić na dwie części (jeśli korzystacie z mojego przepisu pamiętajcie, że biszkopt ma być w wersji kakaowej-w przepisie wyjaśnione jest jak go zrobić)

Ciasto makowo-kokosowe


  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i miksować do momentu aż białka będą lśnić. Mikser wyłączyć i dodać pozostałe składniki, całość połączyć delikatnie szpatułką. Piec w 160 stopniach około 45 minut.

Masa:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy 
  • 25 dag masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 litr mleka
Mleko i cukier waniliowy zagotować, wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować, odstawić na 30 minut, odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać w porcjach uzyskany ser.

Ponadto:

  • duża paczka okrągłych biszkoptów
  • 2-3 jasne galaretki ( rozpuścić w 600 ml wrzącej wody)

Przełożenie:
Połowa ciemnego biszkoptu, masa, beza makowo-kokosowa, masa, ciemny biszkopt, masa, okrągłe biszkopty, galaretki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz